Een zestigjarig huwelijk kun je niet stevig genoeg vieren. Na het feestje op zondag 21 april was maandag 22 april het hele gezin Braat weer paraat toen de burgemeester op bezoek kwam.
Een zestigjarig huwelijk kun je niet stevig genoeg vieren. Na het feestje op zondag 21 april was maandag 22 april het hele gezin Braat weer paraat toen de burgemeester op bezoek kwam.

Cees Braat en Ada Hoogerdijk zijn vooral heel dankbaar

Actueel 2.407 keer gelezen

Op maandag 22 april waren Cees Braat (84) en Ada Hoogerdijk (81) zestig jaar getrouwd. Zondag 21 april hebben ze dat gevierd met een mooi feest bij Tout le Monde aan de Noordweg. Met familie en vrienden.

Een dag later, maandag 22 april, kwam burgemeester Björn Lugthart langs, bij het echtpaar thuis in de Sophiastraat waar ze hun hele huwelijksleven al wonen en waar ze zo lang mogelijk samen hopen te blijven. Ze zijn nog gezond en mobiel, dus er is op dit moment geen enkele aanleiding of reden om ergens anders naar toe te gaan. Ze voelen zich enorm thuis op hun stekkie.
Ada zegt deze maandagmorgen tegen de burgemeester dat ze zich rijk voelt vanwege de gezondheid die zowel bij haarzelf als bij echtgenoot Cees nog goed is. Cees heeft een aantal dagen geleden een lelijke val gemaakt met de fiets maar is daar alweer goed van aan het herstellen, zodat hij binnenkort weer naar zijn volkstuin kan aan het eind van de Sportlaan in Pijnacker. Nu moet zoon Arjen die even bijhouden: de man die voorheen helemaal niets van ‘volkstuinieren’ wilde weten, houdt nu dus tijdelijk twee tuintjes bij. Die van hemzelf en die van zijn vader Cees.
Bij het bezoek van de burgemeester zijn de drie kinderen en hun partners weer feestelijk aanwezig. Na het feestje van de dag ervoor zijn we nu op de echte zestigste huwelijksdag aanbeland en bovendien komt de burgemeester niet iedere dag bij je langs. Dochter Leontine en partner Kees zijn zelfs ‘blijven slapen’. Ze wonen in Etten-Leur in Brabant en vonden het niet nodig om heen en weer te rijden.
Verder zijn aanwezig oudste zoon Arjen met partner Annet. Zij wonen in Pijnacker. En jongste zoon Gerben met partner Sandra. Zij wonen ook in de buurt, namelijk in Berkel en Rodenrijs. De kleinkinderen en bonuskleinkinderen zijn er niet, maar zij waren er natuurlijk wel bij het feestje bij Tout le Monde. Ada en Cees hebben vijf kleinkinderen. Ze hebben al wel een paar bonusachterkleinkinderen en nu is het eerste ‘echte’ achterkleinkind in aantocht.
Ada en Cees komen allebei uit grote gezinnen. Ada komt uit een gezin met tien kinderen. Haar vader Leen had een veehouderijbedrijf in Oude Leede en later aan de Oudeweg in Nootdorp, waar nu het Dobbeplasgebied is.
Cees komt uit een gezin met dertien kinderen. Hij is er zelf een van een tweeling. Zijn tweelingbroertje is jong overleden. Het gezin Braat woonde eerst in de Zuiderstraat en later in een wat grotere woning in de Stationsstraat. Vader Maarten werkte in de tuinbouw en later bij de coöperatie waar hij de steenkolenhandel regelde.
Cees en Ada leerden elkaar kennen op de toenmalige ijsbaan op het land van boer Joop van Adrichem aan de Zuidweg. Ada zwierde en Cees was een hardrijder maar om dichter bij Ada in de buurt te komen, ging Cees ook ‘zwieren’.
Het was raak en het bleef raak. Ze trouwden op 22 april 1964 en bij die gelegenheid werd de textielwinkel van Kardol waar Ada werkte even een aantal uren gesloten. Cees werkte eerst in de tuinbouw, werd vervolgens vrachtwagenchauffeur en was daarna 26 jaar werkzaam in de buitendienst van de gemeente, onder meer als beheerder van de sportvelden. Een van zijn hobby’s was de vrijwillige brandweer, een passie die als een felle brand ‘oversloeg’ naar zijn zoon Gerben en Arjen die er zelfs zijn beroep van maakte.
Ada en Cees zijn altijd actief gebleven met allerhande mantelzorg en vrijwilligerswerk, onder meer Jeugdland, Tafeltje Dekje en voetbalvereniging DSVP. Over haar sportieve bezigheden zegt ze dat ze op latere leeftijd nog heeft leren zwemmen. Verder is ze best wel trots op de gezamenlijke parachutesprong die ze op relatief hoge leeftijd nog heeft gemaakt met neef Leander, de ervaren parachutespringende zoon van een van haar zussen. Maar nogmaals, de dankbaarheid overheerst. En dus wordt nog gezellig een fles champagne opengetrokken en een biertje voor de liefhebbers. Een diamanten huwelijk kun je niet stevig genoeg vieren! (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant