Bakker Tom Rijnbeek met zijn moeder in de winkel aan de Emmastraat.
Bakker Tom Rijnbeek met zijn moeder in de winkel aan de Emmastraat.
VIDEO

Voor het beste brood al 95 jaar naar Bakkerij Rijnbeek

Actueel 3.066 keer gelezen

Generaties van fijnproevers weten waar het beste brood te koop is; bij Brood- en Banketbakker Rijnbeek aan de Emmastraat. De bakkerij bestaat in april 95 jaar en is de oudste ambachtelijke bakker van Pijnacker en omstreken. In april 1924 opende overgrootvader Hein Rijnbeek de bakkerij, nu heeft de vierde generatie een vinger in het deeg.

De recepten zijn voor het merendeel onveranderd gebleven en het geheim daarvan blijft in handen van de familie. Het assortiment is door de jaren heen uitgebreid van een keuze uit wit, bruin en volkoren brood naar inmiddels meer dan zestig soorten ambachtelijk brood. Onder meer speculaas, eierkoeken en tompouces zijn naast modern gebak te verkrijgen. De hele maand april is het feest met aanbiedingen van de populairste lekkernijen.

Bekijk hierboven een prachtige korte documentaire over het familiebedrijf. Klik op de playbutton!

Het begon bijna een eeuw geleden met overgrootvader Hein Rijnbeek die de bakkerij aan de Emmastraat oprichtte. De locatie, winkel en het woonhuis erboven is in principe al die jaren gelijk gebleven, in 1995 was er wel een grondige winkelverbouwing. Opa Frans en vader Frans Senior zijn opgegroeid tussen de broden - dat zij later de bakkerij over zouden nemen stond buiten kijf.

Tom is de huidige eigenaar van de bakkerij aan de Emmastraat en bakt met liefde al het brood en banket. In 2013 is het bedrijf uitgebreid met een winkel in Keijzershof. Toms broer Mark runt deze winkel en als echte banketbakker maakt hij het gebak en taarten zelf; het brood, koekjes en overig komt rechtstreeks uit de grote Emmastraat-ovens. "Al meer dan 60 jaar leveren we aan huis in de buitengebieden, aan bedrijven, verenigingen en horeca. Sinds vorig jaar kun je ons brood ook bij de PLUS van Sabine Zondag kopen. En mocht je iets speciaals willen, wij kunnen snel maatwerk leveren." Service staat - naast kwaliteit - dan ook hoog in het vaandel bij Rijnbeek.

Hele families genieten al jarenlang van het ambachtelijke brood en banket van Bakkerij Rijnbeek. De voorkeur van vaste klanten weten de rasechte bakkers uit het hoofd. "Sommigen willen dubbelgebakken brood, dat ligt dan wat langer in de oven," vertelt Tom. "Dik of dun gesneden, in de lengte gesneden of ongesneden, alles kan. Van meergranen, tijger en maanzaad tot vezelrijk of lactosevrij." In al die tijd is ook het assortiment aan gebak uitgebreid. De oudere generatie koopt vaak wat lekkers bij de koffie, zoals het beroemde speculaas. "De kruidenmix maken we zelf en is geheim. Onze eierkoeken zijn ook erg populair in de wijde omtrek. Ze zijn heel karakteristiek, knapperig." De jongere generatie komt vooral voor een croissantje of een warme snacks zoals een saucijzenbroodje, gemaakt van het échte vlees van de keurslager Opstal. Net zoals het vlees in de producten, is ook het fruit dat gebruikt wordt in de producten duurzaam en direct vanuit de kas, aangeleverd door Leny van Winden.

Het bakkersleven is inderdaad zwaarder dan de meeste beroepen; de eerste bakker begint om één uur 's nachts in de bakkerij. Vader Frans doet dat tot op de dag van vandaag nog drie keer in de week, Tom begint de andere dagen op dat tijdstip. Een paar uur later komen de overige collega's en tussen half 7 en 8 uur gaat de winkel open. "In april 1924 werd het eerste brood gebakken, 95 jaar later bakken we nog steeds op dezelfde ambachtelijke wijze, uiteraard wel vernieuwender. En het bakken doen we iedere dag opnieuw," vertelt Tom. Op vrijdag beginnen ze al om 8 uur 's avonds met het kneden, fabriceren en bakken om zo de hele nacht en ochtend door te werken. Pas rond een uur of twee 's middags zijn de bakkers klaar. Brood bakken is op zich geen kunst, het is puur ambacht. Een vak waarbij het resultaat voor de volle 100% wordt bepaald door de passie van de bakker en dat is bij Rijnbeek zéker het geval. Wellicht zit het Predicaat Hofleverancier in de toekomst van Brood- en Bakkerij Rijnbeek met haar 100-jarig bestaan in 2024 gebakken.

Emmastraat 26
2641 EE Pijnacker
bestelling@bakkerijrijnbeek.nl
015-3692452

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant