Logo telstar-online.nl
De keervoorziening wordt aangelegd langs de Klapwijkseweg, tussen de Duikersloot en het Vrouwenrecht.
De keervoorziening wordt aangelegd langs de Klapwijkseweg, tussen de Duikersloot en het Vrouwenrecht.

RET legt keerspoor aan in Pijnacker: meer metro’s in de spits

  •   keer gelezen   Actueel

Deze week wordt er 24 uur per dag gewerkt aan de aanleg van het keerspoor voorbij metrostation Pijnacker Zuid. Tot vrijdagnacht 7 augustus staat de aanleg van onder meer de wissels, het geluidscherm en het nieuwe spoor gepland. De keervoorziening van de RET is bedoeld om metroreizigers beter over de drukke spits te kunnen verspreiden. De RET kan dan in plaats van negen keer, twaalf keer in het uur rijden tussen Pijnacker Zuid en het Rotterdamse metronetwerk. 

"De metro’s op de RandstadRail zijn in de spits zeer druk bezet. Om de groeiende groep reizigers snel en comfortabel vervoer te blijven bieden, kunnen er vanaf 2021 in de spits meer metro’s rijden tussen Pijnacker-Zuid en Rotterdam," aldus de woordvoerder van de RET. De keervoorziening wordt aangelegd langs de Klapwijkseweg, tussen de Duikersloot en het Vrouwenrecht. Deze bestaat uit een nieuw spoor van 250 meter, nieuwe bovenleidingportalen, een overstapperron voor de metrobestuurders en een 1-meter hoge geluidswerende muur aan de westzijde van het spoor, de kant van de wijk Koningshof. "Al sinds vorig jaar zomer zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de gang. Deze week wordt er gepiekt en is het zaak om in zo kort mogelijke tijd de gehele keervoorziening aan te brengen. De tijdsdruk is hoog, we willen de metro zo kort mogelijk buiten dienst wil hebben. In het najaar zullen de werkzaamheden worden afgerond."

"Een keerspoor is een spoor dat speciaal bedoeld is voor het keren van metro’s. Het keerspoor op metrolijn E wordt gebruikt om extra metro’s te kunnen laten rijden tussen Pijnacker-Zuid en Rotterdam," legt Bart van Zwam, projectleider van de RET uit. "Ook na 7 augustus zullen er nog werkzaamheden plaatsvinden, er worden in de nacht nog seinpalen geplaatst en vanaf 10 augustus vinden gedurende vijf weken diverse werkzaamheden plaats aan de spoorbeveiliging tussen de stations Pijnacker Zuid en Pijnacker Centrum: het leggen en aansluiten van kabels en het plaatsen van baanapparatuur." In het najaar zal het metroverkeer nog twee keer stil komen te liggen in de weekenden van 3-5 oktober en in het weekend van 31 oktober en 2 november. In die weekenden wordt er gewerkt aan de spoorbeveiliging. Vanaf volgend jaar kan de keervoorziening gebruikt worden en kunnen de ritten in de spits dus worden verhoogd.


Meer berichten