Logo telstar-online.nl
Wil en dochter Annouke in de danszaal van De Dansacker waar vanaf vandaag weer veilig en verantwoord wordt gedanst.
Wil en dochter Annouke in de danszaal van De Dansacker waar vanaf vandaag weer veilig en verantwoord wordt gedanst.

Dansschool De Dansacker danst weer

  •   1145 keer gelezen   Actueel

Wil Knopper en Annouke Franke, eigenaren van dansstudio De Dansacker, zijn opgelucht: Mark Rutte bevestigde vorige week waar de ruim 3.000 dansondernemers in Nederland al weken op hoopten: er mag weer gedanst worden! Een grote opluchting voor de sector en voor de 1,4 miljoen hobbymatig dansende Nederlanders. Is alles dan weer normaal? 

.“De afgelopen maanden voelden echt als overleven”, aldus dansdocent Wil Knopper die al tientallen jaren actief is met een dansschool aan de Industrieweg in Pijnacker achter het gemeentekantoor en tegenover Rondom Wonen. Ze heeft daar een dansschool met meer dan tweehonderd leden van alle leeftijden. Wil: “Van het ene op het andere moment moest de dansschool dicht. Ik herinner me nog dat ik op 14 maart dacht dat het wel mee zou vallen en dat het hoogstens tot 30 april zou gaan duren. Het seizoen zou nog niet verloren zijn en ik keek uit naar onze eindvoorstelling. Het liep echter heel anders.” Wil vond het zeker de eerste tijd een stressvolle periode. 

“Je vraagt je af: gaat mijn school dit wel redden? Blijven mijn leerlingen wel? Buiten dansen werd op 1,5 meter toegestaan. Hoe dan, vroegen wij ons af. Wij hebben een verantwoordelijkheid voor alle dansers, van de kleinste tot grootste. Een scheve stoeptegel of een graspol kan al een serieuze blessure opleveren. Gelukkig konden we onze vragen kwijt bij Dansondernemers Nederland. Zij hebben in deze periode een alliantie opgericht om vanuit de danswereld met de overheid te kunnen onderhandelen en om andere ondernemers te helpen. Ondernemers hebben ruim vier maanden omzetverlies.” Al snel na de sluiting kwamen bij De Dansacker de creativiteit en de energie weer bovendrijven en werden er in samenspraak met de dansdocenten leuke filmpjes gemaakt waarmee de leerlingen thuis dansend aan de slag konden. Het mooie daarvan was dat de leerlingen toegang hadden tot alle dansvormen: van klassiek tot salsa en hiphop. De laatste weken is er ook veel aandacht besteed aan de theorie van het dansen. Ook dat is een mooi stukje verdieping. Maar goed, het haalt het allemaal niet bij gewoon lekker dansen op die heerlijk verende vloer van De Dansacker. 

“Je mist het contact met de leerlingen en met de ouders. Van de week zei een moeder tegen mij spontaan: wat ben ik blij dat ik je weer zie in goede gezondheid. Nou, dat is wederzijds”, zegt Wil. De danssector zat en stond dus niet stil. Men bood in mei het Basisprotocol Dans al aan op Het Binnenhof. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over een gefaseerde heropening van de danssector. In het Basisprotocol Dans is rekening gehouden met alle nieuwe richtlijnen van de overheid, zodat er corona-proof gedanst kan worden. Wil Knopper illustreert de nieuwe regels: “Het enige virus waar we onze leerlingen mee besmetten is het dansvirus. Dat is gelukkig goed voor de gezondheid en de gezelligheid. In principe dient iedereen anderhalve meter afstand te houden, maar dans moet wel dans kunnen blijven in de studio zelf. Daar heb ik me goed op voorbereid.” 

Om ervoor te zorgen dat alle lessen corona-proof kunnen plaatsvinden, zijn ruime dansvakken op de balletvloer gemaakt. Er is per vak een aparte barre beschikbaar, naast natuurlijk looproutes in het gebouw en de bekende hygiënemaatregelen. Ook zijn er vrijwilligers opgeleid en straks aanwezig om dit alles samen met de docenten en met de eigenaren Wil en Annouke Knopper in goede banen te leiden. Helaas zorgen al deze aanpassingen voor forse onvoorziene uitgaven. De Stichting Vrienden van De Dansacker is daarom een crowdfundingactie begonnen 'Uitbreiding dansvloer en extra barres'. Want om alle leerlingen van de Dansacker weer coronaproof te laten dansen, is er een uitbreiding van negentig vierkante meter balletvloer nodig en vijftien barres. 

De Vrienden van De Dansacker zijn bezig deze actie breed bekend te maken in Pijnacker en omgeving zodat zo veel mogelijk mensen en bedrijven mee helpen. Na de zomerstop begint voor Dansstudio De Dansacker het nieuwe seizoen. Wil: “Het is fijn dat we nu weer vooruit kunnen kijken. Het nieuwe lesrooster is klaar en staat op onze website.” Nieuwe leden kunnen zich aanmelden: dedansacker.nl. Voor de crowdfunding: vriendenvandedansacker.nl.

Meer berichten