Leegte en stilte op de sportvelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Peter de Jong bij de oude tribune die binnenkort tegen de vlakte gaat. Het hoofdveld wordt een kwart slag gedraaid.
Peter de Jong bij de oude tribune die binnenkort tegen de vlakte gaat. Het hoofdveld wordt een kwart slag gedraaid.

Leegte en stilte op de sportvelden

  •   997 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Als je dezer dagen een bezoek brengt aan sportpark De Groene Wijdte, dan overheerst daar de leegte en de stilte. Het is nog leger dan anders, omdat de werkzaamheden voor het ‘draaien’ van het hoofdveld van DSVP wel gewoon doorgaan.

Het veld wordt een kwartslag gedraaid en zo veel mogelijk aan de noordelijke – Nootdorpse – kant gesitueerd. Het gebied dat overblijft aan de Pijnackerse kant wordt bij het parkeerterrein gevoegd. “Een goede zaak”, zegt voorzitter Peter de Jong. “Pijnacker bouwt aan de zuidzijde van de gemeente en mede daardoor komen steeds meer mensen met de auto naar het sportpark. Zeker op zaterdag staat het terrein vaak helemaal vol en in de ochtend wordt de Sportlaan ook nog eens als parkeerplaats gebruikt, dus het is prima dat het parkeerterrein uit veiligheidsoverweging wordt uitgebreid.”

Het nieuwe hoofdveld van DSVP wordt een kunstgrasveld. Tegelijk wordt aan de kant van de Noordweg ook een nieuw veld aangelegd. Dat wordt een gewoon grasveld. De voorzitter verwacht dat op termijn alle velden van kunstgras voorzien zullen gaan worden. “De oudere generatie kiest nog voor gewoon gras, maar de jeugd kiest overduidelijk voor kunstgras. Het voordeel van kunstgras is dat je er onbeperkt op kunt spelen. Dus ook doordeweeks om te trainen.”

Vroeger werd de jeugd altijd van het veld gejaagd als ze er liepen te ballen, maar op kunstgras is dat geen probleem. Behalve dan in coronatijd: DSVP en Oliveo hebben moeten besluiten om ‘het vrije ballen’ helemaal te verbieden omdat groepjes jeugd zich niet of onvoldoende aan de ‘distantieregels’ hielden.

En dus is een club als DSVP helemaal stilgevallen zoals alle sportverenigingen. Het enige dat nog gebeurt is dat een paar vrijwilligers op gepaste afstand van elkaar wat verf- en onderhoudswerk uitvoeren.

Verder ligt de vereniging totaal stil en nu de coronamaatregelen minimaal nog voortduren tot en met 28 april, is duidelijk dat de amateurvoetbalcompetities niet worden uitgespeeld. Niemand promoveert en niemand degradeert. Voor DSVP jammer want de club won pal voor de corona-uitbraak een periodetitel en had uitzicht op promotie. En dat geldt of gold ook voor het tweede mannenteam. Natuurlijk is dat jammer maar in verhouding tot wat er verder aan de hand is in de wereld, gaat het bijna nergens over.

Voorzitter Peter de Jong zegt dat de verschillende geledingen binnen de club binnenkort aan de slag gaan met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Overleggen en vergaderen moet allemaal op afstand gebeuren. Er wordt geen enkel risico genomen.

De voorzitter is blij dat de aanleg van het nieuwe veld en het draaien van het hoofdveld gewoon doorgaan, maar tegelijk beseffen hij en zijn mensen dat de coronacrisis ook voor een

voetbalvereniging niet zonder gevolgen blijft. Inkomsten vanuit de baromzet zijn tot stilstand gekomen maar allerlei vaste kosten gaan wel door. Gelukkig heeft de gemeente wel meteen de huur van de velden stilgezet totdat er weer gewoon gevoetbald kan worden. Dat is een mooi gebaar.

Peter de Jong: “We waren van plan om uit eigen middelen een tribune te bouwen langs het nieuwe hoofdveld. En dat gaat heus een keer gebeuren, maar niet meteen uit eigen middelen. We zullen daar acties voor op touw moeten gaan zetten.”

Peter de Jong is overigens blij dat de gemeente de kosten van de sloop van de oude tribune voor haar rekening neemt. Die tribune staat bij wijze van spreken op het nieuwe veld en moet dus wijken. Demonteren en weer opbouwen is geen optie. Met het hoofdveld en de tribune verdwijnt een halve eeuw voetbalhistorie van De Groene Wijdte. Het is alweer bijna een halve eeuw geleden dat DSVP en Oliveo verhuisden naar het nieuwe sportpark. Oliveo kwam van de Monnikenweg en DSVP van de Boezemweg.

De coronacrisis heeft voor de 64-jarige voorzitter zelf overigens ook consequenties. De voormalige Shellman die met pensioen is, zou in november na 12,5 jaar stoppen als voorzitter maar net als rekstokman Epke Zonderland moet hij hier mogelijk soepeltjes mee omgaan en mogelijk wat langer aanblijven tot het rustiger is.

“Ik wil de club in deze lastige tijden niet in de steek laten. Juist in een tijd als deze heb je veel ervaring nodig. Bovendien ben ik nog fit en gezond, dus goed in staat om dit als voorzitter netjes over te dragen. En misschien dient zich voor november nog een hele goede opvolger aan die ik zeker bij zal staan!”

Het nieuwe veld wordt zo ver mogelijk ‘richting Nootdorp’ aangelegd zodat er ‘aan de Pijnackerse kant ruimte vrijkomt voor uitbreiding van het parkeerterrein.

Met het oude hoofdveld verdwijnt bijna een halve eeuw voetbalhistorie. Vooral DSVP met onder meer Dick Advocaat en in mindere mate ook Oliveo hebben er grote triomfen gevierd. DSVP bereikte er de hoogste klasse van het amateurvoetbal.

Er zijn heel veel bomen rondom het veld gekapt maar daar komen na de aanleg van het nieuwe veld later nieuwe voor terug. De planning is dat het nieuwe (kunstgras)veld bij de start van de nieuwe competitie klaar. Overigens blijft Oliveo op het eigen hoofdveld voor de kantine spelen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>