Mensen horen het nieuws van de ramp met de Titanic
Mensen horen het nieuws van de ramp met de Titanic Maritiem Museum / Conservator Ron Brand

Het oneindige verhaal van de Titanic, waarom blijft dat verhaal ons bij?

maandag 9 september 2024 20:00 tot 22:00

De Titanic is van alle tijden. Iedere keer als er in de wereld iets misgaat, dat eigenlijk niet mis zou kunnen gaan, wordt daar de Titanic bijgehaald. Waarom herinneren we ons dit schip nog steeds, terwijl er veel grotere scheepsrampen zijn geweest? Die grotere scheepsrampen zijn maar bij heel erg weinig mensen bekend. Vandaar de titel van deze lezing: “Het oneindige verhaal van de Titanic.

14 april 1912. Het is bijna middernacht. Het luxueuze passagiersschip ‘Titanic’ ramt op volle snelheid een ijsberg en loopt snel vol water. De naar schatting 2200 opvarenden proberen zich in veiligheid te brengen. Onder hen bevinden zich drie Nederlanders: Jonkheer George Reuchlin, directeur van de Holland-Amerika Lijn, Hendrik Bolhuis, kok in de keuken van het à la carte restaurant, en stoker Wessel van der Brugge. Weten zij het vege lijf te redden?

In de lezing gaat Ron Brand in op de voortdurende aandacht voor dit schip, ook nu nog na 112 jaar. Hij vertelt over het tragische ongeluk van de subsmersible ‘Titan’, die in juni 2023 implodeerde tijdens een tocht naar het wrak van de Titanic. Ook gaat hij in op de drie landgenoten op de ‘Titanic’ aan de hand van hun persoonlijke bezittingen. En wat had deze ramp voor gevolgen voor de scheepvaartveiligheid? Ten slotte geeft hij een antwoord op de vraag waarom de ramp met de ‘Titanic’ nu nog steeds in ons collectieve geheugen gegrift staat.

Drs. Ron Brand werkt als conservator in het Maritiem Museum Rotterdam en stelde in 2012 een tentoonstelling samen naar aanleiding van het feit dat de ‘Titanic’ toen 100 jaar daarvoor zonk en nog wel tijdens haar eerste reis. In de tentoonstelling werd toen vooral aandacht besteed aan het weinig bekende verhaal van de drie Nederlanders aan boord van dit schip.  

Locatie