Het Hoflandpad bij de Dorpskerk
Het Hoflandpad bij de Dorpskerk nvt

HGOP lezing: De paden op, de lanen in

donderdag 23 mei 2024 20:00 tot 22:00

Het is voorjaar, tijd om eropuit te gaan, de paden op, de lanen in. Wist u dat er ongeveer veertig paden en rond de honderd lanen zijn in Pijnacker en Delfgauw?

De leden van het Historisch Informatie Punt (HIP) in de bibliotheek willen op 23 mei a.s. graag figuurlijk met u ‘op pad’ om tijdens een lezing een deel van deze paden en lanen nader te bekijken.

Uiteraard kijkt een historische vereniging in eerste instantie naar het verleden, dus vertellen we bijvoorbeeld over de kerkpaden die er vroeger waren. Dit waren korte looproutes van buitengebieden naar de meer centraal gelegen kerken. Het Hoflandpad was bijvoorbeeld de snelste verbinding van de Klapwijkseweg naar de hervormde kerk aan het Koningshof.

Pijnacker had nog meer interessante paden, zoals het Molenpad en het Hoefpad, waar u ook over zult horen. Inmiddels heeft Pijnacker ook veel fietspaden, die langzaam maar zeker allemaal een naam krijgen, u zult ze zeker voorbij zien komen in de presentatie die is samengesteld.

Ook de lanen komen aan bod, lanen die vroeger een andere naam hadden dan tegenwoordig, zoals de Julianalaan. De Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog vonden deze naam niet gepast en zodoende moest deze veranderd worden in Juliana van Stolberglaan. Na de oorlog is het weer gewijzigd naar de oorspronkelijke Julianalaan.

Wilt u meer horen over de Pijnackerse paden en lanen? Kom dan op 23 mei naar Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker. We beginnen om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen slechts € 5,00.

In de pauze (met gratis koffie of thee) kunt u wellicht uit onze voorraad boeken van Pijnacker tegen een minimale prijs een mooi boek kopen of de tentoonstelling in het HIP bezichtigen.

De leden van het HIP zijn daarnaast elke zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur in de bibliotheek aanwezig om uw vragen te beantwoorden en foto’s en aan Pijnacker gerelateerde voorwerpen in ontvangst te nemen. In onze tentoonstellingen kunnen we die namelijk goed gebruiken. 

Locatie