Christi Klinkert, senior conservator oude kunst, Frans Hals Museum
Christi Klinkert, senior conservator oude kunst, Frans Hals Museum Foto door Roel Backaert

Maarten van Heemskerck, Leven en werk van een veelzijdig kunstenaar in de 16e eeuw

dinsdag 8 oktober 2024 20:00 tot 22:00

In het najaar van 2024 richten drie Noord-Hollandse musea de aandacht op kunstenaar Maarten van Heemskerck (Heemskerk 1498 – Haarlem 1574). In zijn eigen tijd sloot Heemskerck met zijn veelzijdige oeuvre (schilderijen, tekeningen, prenten) aan bij de modernste stromingen in binnen- en buitenland. Zijn werk is uniek door de combinatie van typisch Nederlands realisme met een expressieve en dynamische vormentaal. De autonome portretten van Heemskerck behoren tot de vroegste van de Noordelijke Nederlanden en laten een voor die tijd ongebruikelijke levendigheid, spontaniteit en ruimtelijkheid zien. Zijn religieuze kunst grijpt de kijker bij de keel door de opmerkelijke dramatiek.

Een groot deel van Heemskercks monumentale altaarstukken ging verloren in de Beeldenstorm (1566), of werd verkocht naar het buitenland. Zijn uitzonderlijk goede, vroege portretten werden lange tijd aan andere kunstenaars toegeschreven, zoals aan Jan van Scorel. In de loop der tijd verminderde zo de aandacht voor Heemskerck en raakte hij steeds verder in de vergetelheid. Het is de hoogste tijd dat een monografische tentoonstelling wordt gewijd aan Maarten van Heemskerck. Daarom bundelen Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum de krachten - 450 jaar na Heemskercks’ dood en onderbouwd door jaren van grondig onderzoek en restauratie - om het eerste museale overzicht van Heemskercks oeuvre ooit neer te kunnen zetten. De tentoonstelling is op drie locaties te zien van 28 september 2024 tot 19 januari 2025.

Christi Klinkert, senior conservator oude kunst bij het Frans Hals Museum, werkt al sinds 2018 aan deze tentoonstelling. Tijdens haar lezing neemt ze ons mee op een virtuele tour langs Heemskercks oeuvre en zijn leven. Ook vertelt ze over de voorbereiding van deze omvangrijke expositie.

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Gratis toegang voor leden, voor niet-leden € 5,-

Zie website: hgop-pijnacker.nl

Locatie