Portretfoto van Suzanna Jansen gemaakt door Mark Uyl
Portretfoto van Suzanna Jansen gemaakt door Mark Uyl Fotograaf Mark Uyl

“De omwenteling” ofwel “de eeuw van de vrouw”

donderdag 9 november 2023 20:00 tot 22:00

Van de middeleeuwen tot aan de moderne tijd hebben vrouwen zich ontwikkeld van onderdrukte en geïsoleerde wezens tot sterke, onafhankelijke en invloedrijke personen in de samenleving. We weten allemaal wel van de opkomst van het feminisme, de strijd om het kiesrecht, de beweging voor gelijke lonen en de toename van het aantal vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven. De geschiedenis van de vrouw gaat niet alleen over de strijd tegen mannen, maar vooral over de strijd tegen een beperkend en onderdrukkend systeem, dat vrouwen in een achtergestelde positie plaatste.

Suzanna Jansen is de auteur van het boek “De omwenteling”, dat een vernieuwend en inspirerend beeld geeft van de geschiedenis van de vrouw. Zij beschrijft hoe de rol van de vrouw door de eeuwen heen is veranderd en wat de belangrijkste mijlpalen zijn geweest in de strijd voor vrouwenrechten.  Ze vertelt vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf hoe vrouwen ondergeschikt en dienstbaar moesten leven. En hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Terwijl de eeuw voorbijtrekt legt haar verhaal de wortels bloot van de genderverhoudingen van onze tijd. Het was toen toch ook al echt zo dat een vrouw een verlangen had naar een ander leven. 

De lezing van Suzanna belooft een inspirerende en informatieve avond te worden, waarop ze ingaat op de rol van de vrouw in de geschiedenis. Laat je inspireren door haar en ontdek hoe vrouwen door de eeuwen heen hebben moeten strijden voor hun rechten en vrijheid.  Suzanne biedt dus niet alleen een historisch perspectief, maar is ook een inspiratiebron voor de hedendaagse vrouw.

Suzanna Jansen (1964) studeerde communicatie en is in de jaren 90 betrokken bij de oprichting van Independent Media.  Zij is schrijfster en verteller en onderzoekt in haar boeken het verleden om het heden te begrijpen. Ze schreef de volgende bekende boeken: 

- Het Pauperparadijs, vertelt over de geschiedenis van haar voorouders in de koloniën van weldadigheid in Veenhuizen.

- De Pronkspiegel is een kleine bundel met journalistieke verhalen uit Moskou.

- Ondanks de zwaartekracht verhaalt over toekomstvisioenen en de noodzaak van kunst, tussen de 2 wereldoorlogen.

- Wael, vertelt over het verhaal van een jongen uit Syrië, een verhaal dat Suzanna samen met deze jongen maakte.  

De lezing is op donderdag 9 november in ‘De Acker’, Park Berkenoord 2, Pijnacker.

De aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis voor leden. Voor niet-leden is het € 5,-          

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het HGOP op www.hgop-pijnacker.nl

Locatie