De NMP staat tijdens de jaarmarkt op de Westlaan.
De NMP staat tijdens de jaarmarkt op de Westlaan.

Hoogwaardige Natuur in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.446 keer gelezen

NMP, de vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker, neemt u graag mee naar de vele bijzondere natuurgebieden in en rondom Pijnacker-Nootdorp. Deze keer gaan ze niet op excursie maar willen ze u graag een overzicht bieden van de mooiste gebieden. Bovendien wil men u graag uitnodigen op de Westlaan bij de kraam tijdens de braderie.

Groenzoom
De Groenzoom maakt deel uit van de Groen-Blauwe Slinger, die een ecologische verbinding vormt tussen Midden-Delfland en het Groene Hart. Ook fungeert het gebied in de Randstad als een groene buffer. Het gebied bestaat uit veel waterverbindingen en plassen en oer-Hollandse polders met kruidenrijke weilanden waarin vlinders en insecten zich thuis voelen. Het gebied trekt vanwege de waterrijkdom veel vogels aan, zoals steltlopers, eenden en ganzen. Soorten als grutto, tureluur, kievit, en kluut zijn hier algemeen en broeden er ook.

De Groene Keijzer
De Groene Keijzer vormt de natuurcompensatie voor de N470 en de wijk Keijzershof, en is in 2007 ingericht met plassen in het weidegebied. In dit gebied voelen meeuwen, zwaluwen en visdiefjes zich prima thuis. De vlotten in het water bieden hen extra nestgelegenheid.

De Bergboezem
De Bergboezem maakt deel uit van de Groenzoom en kan bij hevige regenval onder water worden gezet om zo de bebouwde omgeving te beschermen tegen wateroverlast. Het poldergebied bestaat uit grasland waar diverse weidevogels leven en broeden.

Biesland en Krekengebied
Fietsend over het Virulypad naar Delft hebt u uitzicht over de biologische boerderij van de fam. Duyndam waarbij u veelal lepelaars in de sloot en ooievaars op het land kunt zien. Een boer met hart voor de natuur en betrokken bij de ontwikkeling van een meer uitgebalanceerde werkwijze waarin flora en fauna zich kunnen ontwikkelen. Het Krekengebied vindt u aan de andere kant van het fietspad. Voor veel vogels een veilig heenkomen doordat men op afstand moet blijven. Hier overwinteren veel smienten en zijn ook vaak lepelaars te vinden.

Ackerdijkse Plassen
De voormalige veenafgravingen "de Ackerdijkse Plassen" worden sinds 2003 door Natuurmonumenten beheerd met ondersteuning van NMP. Het gebied bestaat uit meerdere plassen in een weidegebied, en daarnaast diverse stukken met bomen en struiken. Hierdoor is het gebied geschikt voor een groot aantal verschillende soorten vogels. Men vindt er weidevogels zoals kievit, grutto en tureluur, watervogels zoals eenden en ganzen, vogels in het riet zoals rietzanger, rietgors en blauwborst, en ook een kolonie aalscholvers. Er worden jaarlijks zo'n 60 soorten broedende vogels geteld. De kijkhut en uitkijktoren zijn geliefde plekken om dit alles te bekijken.

Balij en de Scheg
Tussen Pijnacker, Nootdorp en Zoetermeer ligt de Balij en het moerasgebied de Scheg. Het gebied is nog volop in ontwikkeling. Het gebied is zeer gevarieerd met een bosgebied maar ook ruiger open gebied en zelfs moerassig gebied. Juist door de verscheidenheid in biotopen valt hier veel te beleven. Wilt u meer weten over NMP en haar activiteiten of ook lid worden? Kom dan tijdens de braderie op 23 en 24 juni langs bij de kraam aan de Westlaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant