Afbeelding

GenX in drinkwater Pijnacker-Nootdorp

Actueel 6.858 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - GroenLinks is ervan geschrokken dat het mogelijk kankerverwekkende GenX nu ook al in het drinkwater in onze regio is aangetroffen en vraagt de provincie Zuid-Holland de lozing van GenX snel te beëindigen. GroenLinks wil dat de provincie ook de lozing van andere gifstoffen aanpakt.

Dunea bevestigt dat GenX ook voorkomt in het drinkwater van Pijnacker-Nootdorp. "Ik ben ervan geschrokken dat GenX zo snel na de lozing in Dordrecht al de drinkwaterwinning aan de andere kant van de provincie heeft bereikt. Het is dan wel verdund, maar GenX is onnatuurlijke stof die niet afbreekt. Je krijgt het niet weg, maar zo lang de lozingen doorgaan komt er wel steeds meer bij. Het drinkwater wordt dus steeds giftiger en het is alleen een kwestie van tijd voor de normen overschreden worden", zegt GroenLinks Statenlid Berend Potjer tegenover Telstar Online.

Veilig om te drinken
"Het zijn minieme hoeveelheden GenX die zijn aangetroffen in het drinkwater van Dunea. Het gaat om waardes die circa 30 keer lager zijn dan de richtwaarde die de overheid geeft als veiligheidsgrens voor deze stoffen in drinkwater. Ons drinkwater is dus betrouwbaar en voor jong en oud veilig om te drinken", laat Dunea in een reactie weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant