Directeur Arnold Koot voor het spiksplinternieuwe gebouw.
Directeur Arnold Koot voor het spiksplinternieuwe gebouw.

Gloednieuw duurzaam schoolgebouw voor Wolfert Lansing

Regio 1.499 keer gelezen

Bergschenhoek – Wolfert Lansing in Bergschenhoek is één van de meest duurzame schoolgebouwen in Nederland en daar is directeur Arnold Koot trots op. Naast het gemeentehuis en als eerste school van de nog te realiseren wijk Wilderszijde, is het schoolgebouw een ware eyecatcher. “De roestige buitenkant geeft het gebouw een stoere uitstraling, kortom een modern gebouw”, zegt Koot. Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet in en rondom het schoolgebouw. Naar verwachting zal in maart het gebouw zowel binnen als buiten klaar zijn. 


De bestrating is inmiddels bijna volledig klaar. Eind februari zal de groenvoorziening gerealiseerd zijn. De gemeente is bezig met het aanleggen van een voet, - en fietspad. “In maart is het allemaal op en top in orde”, zegt Koot verwachtingsvol. Net voor de kerstvakantie is het voormalige pand opgeruimd. De verhuizing vond tijdens de kerstvakantie plaats. De eerste week na de kerstvakantie, ging de school meteen aan de slag. Alles werd op z’n plek gezet om tegen het einde van de week de eerste lessen volgens de richtlijnen van het RIVM te verzorgen. De leerlingen waren volgens directeur Koot heel enthousiast en onder de indruk van het nieuwe gebouw. “Na een paar dagen waren de leerlingen al helemaal gewend. Het gebouw is mooi en schoon. Ik heb de leerlingen gevraagd om niet alleen elkaar te respecteren, maar ook het schoolgebouw en er samen voor te zorgen dat het mooi en schoon blijft. Van binnen heeft het gebouw een industrieel karakter. Je ziet bijvoorbeeld alle aansluitingen en kanalen die er lopen.”

Duurzaamheidsoplossingen
In 2009 begon Wolfert Lansing met een klein gebouw dat een aantal keer is uitgebreid. Vanaf het begin was het echter de bedoeling dat er een nieuw gebouw zou komen. Het oude gebouw was slechts een noodlocatie. De afgelopen jaren werd er nagedacht over het nieuwe gebouw, waarbij duurzaamheid de rode draad was. Er werd nagedacht over diverse duurzaamheidsoplossingen, die ook aansluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Lansingerland en de toekomstige wijk Wilderszijde. Dit wordt een groene en klimaatadaptieve wijk, waar het nieuwe schoolgebouw perfect in zal passen. Naast het specifiek gebruik van elektra, ledverlichting en luchtbehandelingskasten, ligt straks ook het dak vol zonnepanelen.

Binnen het schoolgebouw wordt geen gebruik gemaakt van aardgas. Er wordt een warmte-koude opslag (WKO) gerealiseerd. Hiermee wordt het schoolgebouw in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Het benutten van bodemenergie is een goed voorbeeld van een duurzame oplossing. Daarnaast hangt in elke ruimte een kastje waarmee de CO2 en de temperatuur wordt gemeten. Met een softwareprogramma wordt ervoor gezorgd, dat er in elke ruimte de juiste CO2 en temperatuur is. “Een fantastische oplossing”, vindt Koot. 

Op deze manier zal het in elke ruimte aangenaam zijn en wordt er niet meer verbruikt dan nodig is. Wel vindt Koot het jammer dat de deuren van de lokalen nu gesloten moeten blijven, zodat er een goede regulering van de temperatuur en CO2 plaatsvindt. “Als directeur wil je natuurlijk naar binnen kunnen kijken en naar binnen kunnen lopen. Gelukkig is het een licht gebouw met veel ramen.” Ook bij de inrichting van de ruimte en het onderwijs is er gekeken naar duurzaamheidsoplossingen. Zo is het ouder meubilair opgeknapt en meeverhuisd naar het nieuwe gebouw. Tijdens de lessen wordt er meer digitaal gewerkt en minder gebruik gemaakt van papier. Het koken wordt uiteraard op inductie gedaan en de kooklessen worden ingedeeld aan de hand van de ‘Dutch Cuisine filosofie’, wat inhoudt dat er bijvoorbeeld met seizoengroente wordt gekookt. Op de begane grond bevinden zich de praktijklokalen van de school. 

Een van deze lokalen heeft een andere vloer, die een bistroachtig gevoel oproept. Dat is niet zomaar. De school volgt namelijk een speciaal programma van het ministerie van onderwijs. De bedoeling is dat de school in de toekomst gasten ontvangt in het eigen bistrolokaal. Hier krijgen de gasten een diner aangeboden, geheel verzorgd door de leerlingen. In april/mei dit jaar verwacht de school de eerste gasten te ontvangen, indien de maatregelen rondom corona het toelaten. Dit zullen de ouders van de examenleerlingen zijn. De examenleerlingen hebben als examenopdracht om het diner voor de ouders te verzorgen. De school heeft in ieder geval genoeg plannen in het vooruitzicht.

wolfert.nl/lansing

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant