Els de Wit, Martin Reitsma, Rianne van Kuil, Cees Janssen en Martijn Mastenbroek. (Foto: Ronald Mooijman)
Els de Wit, Martin Reitsma, Rianne van Kuil, Cees Janssen en Martijn Mastenbroek. (Foto: Ronald Mooijman)

Rianne van Kuil: "Van trauma naar genezing"

Helings-expert, tv-maker en journalist Rianne van Kuil was onlangs te gast bij Martijn Mastenbroek en Martin Reitsma in het programma "Dossier Mastenbroek" op Den Haag FM. Ze presenteerde haar boek "Ontdek je Heilige Graal: Een heldenreis van trauma naar heling", dat begin januari werd uitgebracht. 

Door Martin Reitsma

Ook huisarts Dr. Cees Jansen en Els de Wit waren aanwezig in het programma. Dr. Jansen reisde speciaal uit Twente voor de uitzending. Van Kuil staat bekend om haar werk aan populaire televisieprogramma's zoals "Ik Vertrek", "DNA Onbekend", "Welkom in Containerdorp" en haar podcast "Who's your daddy?"

In haar boek deelt Rianne van Kuil de lessen die ze heeft geleerd tijdens haar 'ontdekkingstocht' naar heling. Ze biedt inzicht in haar persoonlijke helingsproces, dat veertien jaar geleden begon in wat zij omschrijft als de "donkere nacht van de ziel". Dit was een intense en zware periode, gekenmerkt door diepe pijn en trauma's waar ze alleen niet uit kon komen. Van Kuil beschrijft een trauma als onverwerkte pijn met langdurige negatieve gevolgen. In haar boek behandelt ze onder andere thema's zoals seksueel misbruik, pesten op school en ingrijpende relatieproblemen. Erkenning speelt een cruciale rol in het helingsproces volgens Van Kuil. Ze benadrukt het belang van het erkennen van de ervaren pijn en het zetten van stappen richting heling. Vergeving, legt ze uit, is een langdurig proces dat pas plaatsvindt nadat er ruimte is gegeven aan boosheid en teleurstelling. Het gesprek met Van Kuil raakt ook aan rouwverwerking, wat volgens haar een essentieel onderdeel is van het proces van slachtoffer naar heling.

Lokale boekhandels
Het boek, inclusief werkboek, is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en online retailers, met het ISBN-nummer 9789083378077. Het wordt uitgegeven door Wildflower Publishing en is ook verkrijgbaar bij boekhandels in Pijnacker-Nootdorp. De volledige weergave van het interview is te vinden op Telstar Online.
Rianne: "Veertien jaar geleden zat ik in een enorm dieptepunt in mijn leven. Je kunt het omschrijven als de donkere nacht van de ziel. Deze periode duurde voor mij diverse jaren. Een hele intense en zware periode waar ik in mijn eentje niet meer uitkwam. Ik had externe hulp nodig. Dat heeft me geholpen om te helen van de pijn en trauma’s die ik in me droeg. Ik omschrijf een trauma als onverwerkte pijn die voor langere tijd negatieve gevolgen heeft in iemands leven. In mijn boek ga ik er uitgebreid op in. Mijn weg is er een van heling, iedereen kan helen."

Voor meer informatie over Rianne van Kuil en haar werk, kunnen geïnteresseerden terecht op ontdekjeheiligegraal.com.