Wake up call

Wordt het niet tijd dat het Westen de regering van Zelensky duidelijk maakt het oosten van de Oekraïne op te geven? In plaats van een uitzichtsloze uitputtingsslag met Rusland te voeren, spaart dat kostbare mensenlevens. 

Die vraag ervaar ik als een verzoeking. Er gaat zuigkracht vanuit. Trump zal ons in die richting proberen te dwingen. Die schopt het infuus waar Oekraïne en Europa bij de Verenigde Staten aan liggen straks zonder pardon omver.
'Besef toch dat het in jullie belang is dat één mens sterft voor het volk, zodat niet het hele volk verloren gaat'. (Joh.11:50)

Met die woorden dringt Kajafas, de hogepriester erop aan geen scrupules te hebben met Jezus. Doe niet te moeilijk! Je kunt ze ook toepassen op de door de Russen veroverde gebieden. Laat Oekraïne zijn verlies slikken en zich schikken. Maar het is valse profetie.
De illusoire droom van het Westen dat storeloos door wil met zijn leven.
In 1938 offerden Engeland, Frankrijk en Polen op de vredesconferentie in München het Tsjechische Sudetenland, waar veel Duitstaligen woonden, aan Hitler op. Ze dachten zo de honger van het monster te stillen. Met een bij de Tsjechen afgedwongen zoenoffer. 'Peace in our time' juichte de Britse premier Chamberlain bij zijn terugkeer. Het was uitstel van executie. Ruim een jaar later was Polen aan de beurt.

'L'histoire se répète', luidt het gezegde. Dat is dus niet zo. 'De geschiedenis rijmt', wordt er nu vaak gezegd. Net als op Hitler hebben we ons ook op Poetin verkeken, we hebben verdrongen wat hij al lange tijd zegt. Dat hij droomt van het Rijk van de Tsaren en Stalin vereert die Oost-Europa in zijn invloedssfeer dwong. Hij ziet dat als een historisch recht.

Ironisch dat Rutte, die als premier toestond dat onze defensie werd uitgekleed, de wake-up call wil geven. Die is wel nodig. Militaire deskundigen dringen erop aan zo spoedig mogelijk zorg te dragen voor een eigen Europese defensie-industrie en Oekraïne te helpen die verder te ontwikkelen.