De medewerkers hebben heel wat te stellen met de bewoners.
De medewerkers hebben heel wat te stellen met de bewoners.

Hans Dobbe speler én regisseur bij nieuw stuk Voetlicht

Cultuur

Half maart betreedt Het Voetlicht het toneel van CulturA & Zo in Nootdorp voor een nieuw toneelstuk: ‘Oud zijn is zo gek nog niet’. Hans Dobbe is daarbij een van de spelers maar tevens is hij regisseur omdat de vaste regisseur Vincent Prenger door familie-omstandigheden even pas op de plaats moet maken.

Het zijn dus drukke tijden voor Hans Dobbe die intussen bijna 65 jaar is maar nog volop aan de arbeid. Bij het bedrijf TBI is hij projectdirecteur. Onlangs is hij aan zijn laatste grote klus begonnen: de totale installatietechniek op Het Binnenhof vervangen, dat helemaal op de schop gaat. Een project dat tot eind 2028 moet gaan duren. Vanuit de vroegere kamer van minister Ed Nijpels stuurt Hans op dit moment een mannetje/vrouwtje of honderd aan.
Dan valt de regie van Het Voetlicht nog mee. Het is wel grappig dat Hans zijn toneelervaring in het werk kan toepassen en zijn werkervaring bij het toneel. Het echte leven is immers één groot toneelstuk en een goed toneelstuk brengt het echte leven in beeld.
Hans Dobbe zit al heel lang bij Het Voetlicht, al was hij tussendoor er een tijdje weg. Hij was er al bij toen de Nootdorpse toneelvereniging een jaar of veertig terug nog in Het Jeugdhuis speelde. In die tijd met onder meer Sjaak de Vreede, Jantje de Groot, Henk van der Sman, Jopie de Hollander, Aad van Houten, Truus van Rijn.
Het Voetlicht verhuisde later naar Het Jozefhuis aan de Veenweg waar de club jarenlang oefende en speelde, met achter de bar tijdens de derde helft Leo de Winter. Jan Goeman, Dirk Goeman, Fred van de Sande en Cees Groenewegen; allemaal spelers van toen.
“Iedereen kende iedereen destijds in Nootdorp, dus je ging een keer kijken bij het toneel en voordat je het in de gaten had vroeg iemand: wil jij niet meedoen?”

Eigen draai
Hans Dobbe is in het leven een vrije jongen en op het toneel ook. Een beetje zijn eigen draai geven aan de officiële tekst is hem niet vreemd. Ook al speelt hij een rol, dan nog is hij zichzelf in wat hij doet. Soms lichtelijk lomp gaat hij vrolijk zijn eigen gang. In het vorige stuk ‘Hotel te koop’ speelde hij een dubieuze rol, om het zo te zeggen. Met een scharreltje aan zijn zijde probeerde hij op slinkse wijze eigenaar te worden van het hotel.
Het nieuwste stuk speelt zich af in een verzorgingshuis met bewoners die allemaal hun eigen achtergrond hebben en sommigen ook een dubbele agenda. Peet van der Helm speelt een bewoner die door zijn dominante schoondochter het verzorgingshuis in is ‘geduwd’. Ook Lidwien van der Helm heeft er haar intrek genomen. Sonja Janssen speelt een bewoonster die haar huisdieren van huis heeft meegenomen naar het tehuis. Anne Meijer speelt een dame die goed in de slappe was zit. Zij is het doelwit van bewoner Bram Balthazar die in werkelijkheid Bram Beuls heet. Deze Bram heeft niet voor niets een valse naam: zijn doel is financieel gewin ten koste van andere bewoners. En laat deze rol nu toch gespeeld worden door Hans Dobbe himself.
Hans vertelt thuis aan de Wintercyclaam dat Het Voetlicht goed op schema zit met de repetities. Het is voor hem best wel een opgave om spelen en regisseren te combineren. Zodra hij zelf ten tonele moet tijdens het repetitieproces, neemt Jenny Stuivenberg zijn regierol even over.
Het gaat best goed, zegt Hans, die vanwege zijn drukke werk er een aantal jaren tussenuit was, maar via dochter Mascha weer terugkeerde bij Het Voetlicht. Mascha is nu zelf even uit beeld: zij is druk bezig met haar PABO-studie. Echtgenote Anne-Marie werkt op de achtergrond mee.
Het is trouwens heel leuk dat er steeds weer nieuwe aanwas is bij Het Voetlicht. Natuurlijk vanuit de jeugdgroep KinTo maar ook volwassenen melden zich. Behalve Anne Meijer is ook Sandra van Zanten een debutante.

Kaartjes
Het Voetlicht met ‘Oud worden is zo gek nog niet’. Te spelen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, vrijdag 22 maart en zaterdag 23 maart vanaf 20.00 uur en tot slot op zondagmiddag 24 maart vanaf 14.00 uur. Kaartverkoop: www.hetvoetlichtnootdorp.com en www.culturaenzo.nl.

Het Voetlicht is in volle voorbereiding met een stuk dat zich in een levendig verzorgingshuis afspeelt. Rechts Hans Dobbe.