Wethouder Jense en hoogheemraad Ouwendijk knippen een lint door en daarmee is nieuwe Hazepad officieel heropend.
Wethouder Jense en hoogheemraad Ouwendijk knippen een lint door en daarmee is nieuwe Hazepad officieel heropend.

Hazepad na 2,5 jaar eindelijk weer open

Het stukje fietspad tussen de Dwarskade in Nootdorp en de Bieslandseweg richting Delfgauw is na 2,5 jaar weer open. Vrijdag was de officiële heropening die werd verricht door wethouder Ilona Jense van Pijnacker-Nootdorp en hoogheemraad Peter Ouwendijk van Delfland.

Ze knipten een lint door en pakten vervolgens de fiets om vanaf de Bieslandseweg het prachtige vernieuwde Hazepad af te fietsen. Nabij de brug naar de Dwarskade ‘bestegen’ ze samen een waterfiets waarmee ze een stukje gingen varen. Daarmee symboliseerden ze dat het niet alleen om het fietspad ging maar vooral ook om de waterkering, de dijk dus, die ervoor moet zorgen dat de Tweemolentjesvaart het water vanuit de omgeving netjes blijft afvoeren. Het fietspad was in de loop van 2019 in dusdanig slechte staat geraakt dat fietsen niet langer veilig was. Het werd afgesloten, tot verbazing, verrassing en ook ergernis van heel veel recreatieve fietsers die ineens niet meer vanuit het Dobbeplasgebied richting Bieslandseweg en Delftse Hout konden fietsen. Het alternatief was een fietspad in de woonwijk Brasserhout. Dat werd echter niet aangegeven zodat veel mensen geen idee hadden hoe ze verder moesten.

De afsluiting van het Hazepad heeft absurd lang geduurd. Al met al 2,5 jaar. Volgens wethouder Ilona Jense valt de duur van de afsluiting wel mee als je bedenkt hoe veel werk er verzet moest worden. De dijk is verzwaard met in totaal 38.000 ton Belgische klei, die vanaf de Noordeindseweg in Delfgauw over de Bieslandseweg werd aangevoerd, zodat ook die weg maanden lang niet gebruikt kon worden, met als alternatief het fietspad door de Delftse Hout. De dijk is laagje voor laagje opgehoogd en versterkt. Dat is allemaal vorig najaar en dit voorjaar gebeurd. De meeste tijd ging heen met een vervangende oplossing voor vleermuizen die in bomen zaten die het hoogheemraadschap graag wilde kappen, omdat volgens Peter Ouwendijk grote hoge bomen nooit goed zijn voor het behoud van een dijk. De wortels kruipen er in en er is altijd dreiging dat een boom omvalt en de dijk beschadigt. Uiteindelijk zijn dit voorjaar heel veel bomen langs het fietspad gekapt, met als gevolg dat er nu rondom het fietspad meer ruimte is ontstaan. Als herinnering aan voorheen is een klein bosje van een stuk of zes bomen blijven staan. Eerlijk is eerlijk: de nieuwe situatie oogt heel fraai. Het prachtig vlakke fietspad slingert heel mooi en de fietsers genieten weer met volle teugen.

Het is wel te hopen dat als er nog eens een fietspad moet worden gerenoveerd dat de afsluiting dan minder lang duurt. Met een betere planning van het onderhoud en alle benodigde werkzaamheden moet dat toch mogelijk zijn. Eerst hebben de fietsers het heel lang zonder het Virulypad moeten stellen en toen was het Hazepad nog langer uit de running. (SO)