Debuut

Kan een voorwerp ook een debuut maken? Meestal zijn het mensen die debuteren. Op het sportveld, in het theater, op het filmdoek of als schrijver bijvoorbeeld.

Maar een voorwerp of een ding?

Ik verwijs hiermee naar het kleine kapelletje dat onlangs haar debuut maakte op de Jaarmarkt aan het Raadhuisplein. Het nam trots zijn plaats in naast de stand van het Beraad van Kerken en een stand waar verschillende lederwaren werden verkocht. Het toeval wil dat het kapelletje taalkundig gezien zowel vrouwelijk, mannelijk als onzijdig is. Daarmee is zij/hij/het een vreemde eend in de bijt. Al viel dat eigenlijk best wel mee, zo opvallend was het niet eens. Vraag het tien willekeurige mensen die op de braderie hebben gelopen of ze een klein kapelletje hebben gezien en de meerderheid zal het waarschijnlijk ontkennen. Het kapelletje stond met de opening gericht naar de kraampjes aan de overzijde en de voormalige Rabobank.

Het kapelletje symboliseert de praktische spiritualiteit van de gezamenlijke kerken van Pijnacker en Delfgauw. Er kan een kaarsje worden ontstoken, er staat een kleine icoon, er ligt een wisselende gebedstekst. En de kleine ruimte biedt geborgenheid. Met één stap naar binnen verkeer je in een serene omgeving en met een stap naar buiten keer je het drukke leven weer in.
Het kapelletje heeft nog geen naam. Dat zal in een volgende fase worden toegevoegd. Net als de verdere rol van dit debuterende voorwerp. Een aantal mensen gaan zich buigen over de vraag op welke manier deze mobiele kapel een bijdrage kan leveren in het publieke domein. Noem het de beweging van de stabiele kerk die ontdekt heeft dat het twee vormen zijn van eenzelfde ruimte. De kracht van de traditie en het instituut en de flexibiliteit van mensen die meebewegen met wat er gebeurt in deze tijd en wereld. Dus als u goed om u heen kijkt, zult u ontdekken dat dit debuut een vervolg krijgt tijdens een ander evenement in de buitenlucht.
Tot die tijd staat het kapelletje in de hal van de Ontmoetingskerk. Het kan gehuurd of geleend worden door belangstellenden.

Bij het debuut ontstonden er mooie en verrassende momenten van korte en langere gesprekken: over het leven, het geloof en de samenhang.