Groot verdriet

Voor Evelien en haar twee kinderen Mees en Saar stond de wereld vorige maand plotseling stil. Haar man Arjen overleed op veertigjarige leeftijd tijdens een vakantie in Frankrijk. Een hartverscheurend verhaal dat eigenlijk met geen pen te beschrijven is. Arjen overleed door een aneurysma. Een verwijding van een slagader, waardoor een bloedvat kan scheuren. Artsen konden niets meer voor hem doen.

Zelden greep een verhaal mij zo naar de keel. Annemarieke, een goede vriendin van de familie vertelde wat er was gebeurd en waarom ze contact zocht met de lokale krant. Mensen die van nabij een sterfgeval mee hebben gemaakt, weten namelijk dat er ook allemaal praktische zaken om de hoek komen kijken. Niet alleen de uitvaart moet geregeld worden, maar ook allerlei instanties melden zich. Zo moet de leaseauto van het gezin binnenkort worden ingeleverd, vertelde Annemarieke. Om dit te voorkomen was ze samen met een grote groep vrienden een online crowdfundingsactie gestart. Op de eerste plaats om een auto te kopen, maar ook om het gezin verder te ondersteunen. Ze stuurde met toestemming van de familie een foto door van het gezin. Het bleek de laatst genomen foto tijdens de vakantie te zijn. Aan niets is te zien dat het noodlot nadert. Het beeld van een lachende Mees en Saar (pas 3 en 5 jaar oud) brandt nog op mijn netvlies. Het gelukkige fotomoment snijdt door je ziel.

Natuurlijk gaan we je helpen, zei ik. Nog diezelfde avond stond er een oproep op de nieuwssites in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Zo’n moment is altijd spannend: gaan mensen doneren? Gelukkig kwamen de eerste donaties al snel binnen en stond er maandag bijna 12.000 euro op de tussenrekening. De donateurs maken hiermee, in een heel moeilijke periode, écht het verschil. Annemarieke zei nog iets. “Het leven is heel kort, dat besef is nog meer binnengekomen.” Natuurlijk kun je niet de hele dag stilstaan bij de pijn en het verdriet van anderen en eeuwig dankbaar door het leven gaan, maar aan de andere kant is dat helemaal niet zo’n verkeerde insteek. Al besef je je dat maar één dag, een uur of een minuut.

Onze redactie leeft intens mee met de familie van Arjen.