Vast staat dat de pandemie langjarig effect zal hebben op het OV in de MRDH.
Vast staat dat de pandemie langjarig effect zal hebben op het OV in de MRDH.

Raad bespreekt zienswijze ontwerpbegroting MRDH 2023

Actueel

Onlangs vond de beeld, - en oordeelvormende vergadering plaats waar er gesproken werd over de zienswijze ontwerpbegroting MRDH 2023. De gemeente Pijnacker-Nootdorp kan tot 2 juni aanstaande een zienswijze indienen op de ontwerpbegroting. De ontwerpbegroting MRDH 2023 geeft op basis van de Strategische Agenda MRDH 2022 aan wat de 23 gezamenlijke gemeenten komend jaar willen bereiken, wat ze daarvoor gaan doen en wat het kost. Carla van Viegen en Monique de Veld overwegen om een amendement in te dienen. Over maatschappelijk verantwoord inkopen en een amendement over de kostenstijging gelet op de situatie in de wereld. 

Duidelijk is in ieder geval dat ook in 2023 veel activiteiten worden voortgezet en/of ontplooid om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren en de economie te versterken. De Ontwerpbegroting MRDH 2023 is de derde MRDH begroting, die sinds de uitbraak van de pandemie is opgesteld. Vast staat dat de pandemie langjarig effect zal hebben op het OV in de MRDH. Dit zal een forse daling van de reizigerskosten met zich meebrengen. Dit is financieel problematisch voor de vervoersbedrijven, omdat zij binnen de MRDH opbrengstverantwoordelijk zijn. Sinds 2020 zijn daar afspraken over gemaakt tussen het Rijk, de decentrale overheden en de vervoerders. Deze afspraken hebben geleid tot een Beschikbaarheidsvergoeding. Er worden op dit moment gesprekken gevoerd over mogelijke verlenging van de aanvullende Rijksbijdrage voor de periode daarna.

Keuze maken
De huidige meerjarenbegroting die loopt tot en met 2026 is sluitend. Het meerjarenbeeld van de beschikbare BDU middelen tot en met 2040 laat echter zien dat er maar beperkte investeringsruimte is voor alle projecten die nu nog in de verkenning- en planstudiefase zitten. Er is dus op dit moment onvoldoende financiële ruimte om alle ambities voor het verbeteren van de bereikbaarheid te kunnen realiseren. Ook op kort termijn zijn er financiële zorgen. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat er een forse daling van reizigersinkomsten zijn voor het OV. Voor 2023 wordt er een lagere exploitatiesubsidie toegekend door een toename in de reizigersopbrengsten. Voor 2023 heeft het rijk geen beschikbaarheidsvergoeding beschikbaar gesteld. Carla van Viegen (PvdD) vindt dat er financiële keuzes gemaakt moeten worden, gezien de beperkte middelen. Burgemeester Lugthart is het hiermee eens. Reizigersaantallen nemen wel iets toe, maar het blijft koffiedik kijken. “Het Rijk heeft aangegeven niet meer te gaan compenseren. Samen moeten we de strategie en investeringen voor de komende jaren bepalen”, zegt hij. Concluderend is er op dit moment onvoldoende financiële ruimte om alle ambities voor het verbeteren van de bereikbaarheid te kunnen realiseren. Concreet betekent dit dat er keuzes gemaakt moeten worden c.q. prioriteiten moeten worden gesteld. De actualisatie van de strategische agenda zal een belangrijke rol spelen in het proces om deze keuzes te maken.