Voorspoed

Onlangs vroeg ik mij af hoe het toch kan dat een oude televisieserie als Bonanza nu al enige tijd herhaald wordt op de televisiezender Ons. Er is blijkbaar behoefte aan nostalgie en jeugdsentiment. Dat zal voor velen onder u vast wel herkenbaar zijn, zo ook voor mij. Maar wat is het geheim van Bonanza?

De serie werd in Amerika uitgezonden tussen 1959 en begin 1973; veertien seizoenen ofwel 430 afleveringen. In Nederland was Bonanza te zien vanaf 1963 bij de KRO. Hoofdpersonen: de familie Cartwright op de Ponderosa ranch. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat deze populaire serie in bepaalde opzichten zijn tijd vooruit was.


In TV Toen las ik het volgende:
"Anders dan andere westerns gaat het in Bonanza niet om onvolwassen, stuntelige revolverhelden die door het ruige Amerika van weleer trekken. Vader Ben Cartwright en zijn drie zoons wonen rond 1860 met elkaar op een ranch en de makers stoppen ook controversiële morele dilemma’s in de serie. Oudste zoon Adam is bedachtzaam, de middelste Hoss een soort grote vriendelijke reus en ‘little Joe’ een romantisch heethoofd. De onderlinge verschillen komen omdat ze alle drie een andere moeder hebben: vader Ben is drievoudig weduwnaar. De mannen nemen het op voor een vals beschuldigde vrije slaaf en keren zich tegen een docent met antisemitische uitlatingen. Ook medicijnverslaving, euthanasie en vrouwenverkrachting komen aan bod".


Dit zorgde bij mij voor nieuw inzicht om die serie op juiste waarde te schatten.
Niet alleen Ben ('pa') Cartwright, gespeeld door de Canadese acteur Lorne Greene, was populair, Hoss, gespeeld door Dan Blocker, was dat zelfs nog meer. Zijn overlijden in mei 1972 zorgde voor de dalende populariteit van de serie, die daarna nog maar een half jaar zou duren. Opmerkelijk ook, omdat Hoss juist niet de meest sexy, goed uitziende van het stel was.

Ik vroeg mij tevens af wat eigenlijk Bonanza betekent. Dit woord hoort men niet als rode draad in de serie. Het blijkt het Spaanse woord voor voorspoed te zijn. Een woord dat we -zeker in deze tijd- allemaal koesteren.