Foto: (Natuurlijk Delfland)
Foto: (Natuurlijk Delfland)

Nieuwe Kooltuin wordt onderzoekslocatie

De gemeenteraad Pijnacker-Nootdorp heeft het verzoek om de locatie tussen de Kooltuin en de Noordeindseweg aan te wijzen als onderzoekslocatie overgenomen. Natuurlijk Delfland heeft samen met de in deze locatie gevestigde vier tuinders dit verzoek ingediend. Het verzoek wordt ondersteund door Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker en de Bewonersorganisatie Delfgauw.

De tuinders hebben het alternatief Nieuwe Kooltuin laten maken door landschapsarchitect Jos van de Lindenloof. Zie afbeelding. Met deze aanwijzing ontstaat nu de ruimte om de bestaande glastuinbouwbestemming te onderzoeken op toekomstvastheid en op alternatieve bestemmingen, zoals wonen en natuur. Natuurlijk Delfland voert al geruime tijd actie om de ecologische verbinding tussen Buytenhout (Delftse Hout, Krekengebied, Bieslandse Bos, Dobbeplas en de Balij) en Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland (Groene Keizer, Groenzoom, Oude Leede, Ackerdijkse Plassen, Schieveen) hier te realiseren. Voor zover mogelijk en gebruik makend van elke ruimte voor een groene verbinding die er nog is. Het plan Nieuwe Kooltuin zou de ruimte hiervoor langs de Noordeindseweg / Molensloot / Kooltuin aanzienlijk groter maken. Er zijn nog drie grote voordelen van het plan Nieuwe Kooltuin. Dat is de aanzienlijke reductie van de assimilatieverlichting; de aanzienlijke afname van de overlast van de grote vrachtwagens over de Noordeindseweg, omdat het plan voorziet in de rechtstreekse aantakking van de Kooltuin op de Delftsestraatweg en veel veiliger fiets- en wandelroutes, die hier sinds corona veel drukker zijn geworden.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

De vereniging is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en een werkgroep van de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron Duinbehoud, Mycologische Vereniging. 

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.