Foto: Sander de Hollander/archief
Foto: Sander de Hollander/archief

Jalink kijkt met SV Nootdorp uit naar trainingskamp in Barcelona

Komend weekend geen regulier competitieprogramma A-categorie (prestatieve competities) voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken. Na het Kamerdebat, beslist de KNVB over het doorgaan en de insteek van de geplande wedstrijden op 11/12 december en 18/19 december. Afhankelijk van de mogelijkheden om te trainen, worden de competities stilgezet, inhaalwedstrijden gefaciliteerd of een regulier programma georganiseerd.

Komend weekend wel in de B-categorie (recreatieve competities) het reguliere competitieprogramma voor jeugd en senioren. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen. Na het Kamerdebat én het advies van het VMC (Voetbal Medisch Centrum) wordt per leeftijdscategorie een besluit genomen over het programma van 11/12 december en 18/19 december: wel of geen wedstrijden. Vrijdag 26 november bepaalde het kabinet dat met de nieuwe coronamaatregelen sporten na 17.00 uur niet is toegestaan. Voor het amateurvoetbal betekent dit dat wedstrijden in het weekend wel mogelijk blijven, maar dat er doordeweeks niet of nauwelijks getraind kan worden. De KNVB heeft een besluit genomen over de vraag of de competities dan wel door kunnen blijven gaan. Dit besluit is maatwerk per categorie en betreft alleen het aankomend weekend van 4-5 december omdat twee factoren die van belang zijn voor het vervolg nu nog niet vaststaan.

Medisch advies
Eén van deze twee factoren is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer van vandaag, waarin de nieuwe coronamaatregelen worden besproken. Mocht naar aanleiding hiervan alsnog worden besloten dat buiten trainen is toegestaan tot 20.00 uur (dus dezelfde tijd als andere essentiële diensten en winkels), dan vervallen doordeweeks met wat herschikken slechts heel weinig trainingen. De andere factor is het medische advies dat de KNVB aan het VMC (Voetbal Medisch Centrum) heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen en dat bekeken per leeftijdscategorie.
De nieuwe coronamaatregelen vragen creatieve oplossingen van de voetbalclubs. Veel verenigingen hebben inmiddels het trainingsschema aangepast om het trainen mogelijk te maken. Voorzitter Peter de Jong van DSVP: ,,De kleintjes kunnen eerder trainen. Veel trainers zitten thuis en alsmen dat wil, kan er eerder worden gestart. Verder houden we ons aan de schema's. Men kan wel op de velden, maar kleedkamers en kantine blijven dicht. Ook is er geen publiek welkom. We voeren controle uit met eigen mensen. Grotendeels is de medewerking prima. Eigenwijzen blijven er altijd wel tussen zitten. Veel verenigingen zullen proberen om vriendschappelijke wedstrijden te organiseren. Dan gaat het er minder fanatiek aan toe dan in de competitie. Ik verwacht dat er door de standaardteams dit jaar niet meer wordt gespeeld. Dat kan wel eens pas eind januari worden. Zeker niet direct na de feestdagen. Er zal toch eerst weer getraind moeten worden. Bij de jeugd ligt dat weer wat anders. Die zijn toch vaker in beweging.'' Voor zaterdag heeft DSVP geen oefenduel op het programma staan. Trainer Dennis van den Steen: ,,We gaan trainen.''

Nootdorp of Rotterdam
Trainer Marco Jalink hoopt zaterdag met SV Nootdorp vriendschappelijk in actie te komen tegen Xerxes. ,,Alleen weten we nu nog niet of het in Rotterdam is, of bij ons. Ik verwacht niet dat het kabinet uitzoderingen gaat maken voor de voetbalsport. Er staat een trainingskamp op het programma in Barcelona met vertrek donderdag 13 januari en terugkeer op zondag 16 januari. Er wordt echt naar uitgekeken. Ik hoop dan ook dat het door kan gaan.''
,,Als de overheid beslist dat er donderdag weer getraind mag worden, dan gaan we natuurlijk ook direct trainen, maar hier hebben wij weinig hoop op. Ook zondag is het slechts trainen,'' blikt trainer Wesley Epskamp van RKDEO vooruit.