Licht in de avondlockdown

Het is weer zover. We zitten in een lockdown. Weliswaar pas vanaf vijf uur ‘s middags, maar toch. Ondernemers worden geraakt, zorgverleners zijn overwerkt, je zit de hele dag achter je computer en kunt ’s avonds nergens heen, en we steken het een na de andere zelftest staafje in onze neus.

Hoe houd je het nog een beetje leuk in deze donkere tijd?

Om u daarbij te helpen een vijf tips:

De eerste: groet elkaar op de stoep. We komen nu allemaal contacten te kort. Even elkaar als medemensen groeten op straat, daar knap je al een beetje van op.

De tweede: klaag. Ook de glas halfvol mensen hebben het nu lastig. Iedereen moet nu van zich afklagen. Maar doe dat wel op een positieve manier. Dus niet gaan rellen of schelden op de sociale media. Zelf heb ik ontdekt dat oude klaagliederen uit de Bijbel helpen om goed opbouwend te klagen. Misschien kunt u uw eigen klaagwijze ontdekken.
De derde: vraag hulp. Een van de aller moeilijkste dingen voor de moderne mens. Maar als je je eenzaam voelt of praktische hulp nodig hebt, vraag dan om hulp! In de eerste lockdown was mijn brood op. Toen ik dat vertelde in de livestream kerkdienst, kreeg ik gelijk elf broden aangeboden.

De vierde: blijf creatief. Kijk niet teveel naar wat niet kan, maar naar wat wel (veilig) kan. Een lunchwandeling door de prachtige natuur rondom ons dorp. Een gesprekje aan de voordeur bij je buren. Na een zelftest bij iemand op bezoek. Tussen de regels door kan er echt nog heel veel. Zo wordt er in Delfgauw, Pijnacker, Delft en zo nog honderden plekken in Nederland een Kerstchallenge georganiseerd. Het is geen evenement, maar een QR code spel, in je eigen dorp. Zo kunnen we toch super veilig samen fysiek Kerst beleven.

De vijfde: relativeer. Het kan altijd erger. We hebben een vaccin. Medicijnen zijn onderweg. We leven in een welvarend land. De regering doet echt z’n best. We zitten 12 uur per dag niet in een lockdown. Het glas is halfvol.