Godfried Bomans

Met alle recente onlusten in o.a. Rotterdam en Den Haag is het bijna niet voor te stellen dat 'ooit deze tijd ook als die goede ouwe tijd wordt gezien'. Het was Godfried Bomans die ons deze bespiegeling enkele decennia geleden voorhield. Gevoel voor ironie kom hem niet ontzegd worden. 

Er is momenteel hernieuwde belangstelling voor de schrijver Bomans. Deze week is er van hem verzameld werk uitgebracht: In Alle Ernst. Samengesteld door Joost Prinsen, die zich ontpopt heeft als een warm pleitbezorger van de slechts 58 jaar geworden Haarlemmer, die overigens in Den Haag geboren is.

Op 22 december is het al weer 50 jaar geleden dat Godfried Bomans overleed aan een hartaanval. Bomans was een televisiepersoonlijkheid, maar in eerste instantie een zeer productief en veelzijdig schrijver. Zijn imago als lolbroek zou hem in de weg gezeten hebben om serieus genomen te worden in de literaire wereld. Zo heeft Bomans nooit een literaire prijs gewonnen, niet tijdens zijn leven en ook niet postuum. Wel werd hij in 2007 opgenomen in de Canon van de 100 grootste Nederlandse schrijvers. En Bomans werd in 1999 gekozen tot 'Haarlemmer van de eeuw', hoewel Harry Mulisch de enige ereburger van Haarlem is.
Ik herinner mij dat bij mijn ouders thuis veel waardering was voor Bomans. Er stonden ook een paar van zijn boeken in de kast. Zelf had ik er als jeugdige niets mee, omdat de droge humor mij nog ontging.

Op de vraag of hij uiteindelijk wel de waardering krijgt die hij verdient, lijkt het antwoord de goede kant op te vallen. Er zijn meerdere scholen naar hem vernoemd, waaronder in Rijswijk en 's Gravenzande.

Wie internet afstruint, komt nog fraaie fragmenten van hem tegen met o.a. Marlene Dietrich en Johnny Kraaijkamp. Bovendien leeft Bomans voort in citaten. Drie mooie ter afsluiting:

Het leven is meer maandagochtend dan zaterdagavond.

Het geluk heeft de eigenschap slechts zichtbaar te worden als het voorbij is.

Wie veel reist, zal ervaren dat hij het waarlijk interessante aan de mensen ooit in zijn eigen straat had kunnen opmerken.