De raad wordt gevraagd het college de opdracht te geven de locatie Rabobank aan het Emmapark 84 voor ontwikkeling van het Sociaal Cultureel Centrum verder uit te werken in de ontwerpfase. Foto: Morris Bennis
De raad wordt gevraagd het college de opdracht te geven de locatie Rabobank aan het Emmapark 84 voor ontwikkeling van het Sociaal Cultureel Centrum verder uit te werken in de ontwerpfase. Foto: Morris Bennis

Raadsleden blij en tevreden met locatiekeuze Sociaal Cultureel Centrum

“Ik kan mijn geluk niet op”, zegt burgermeester Ravestein wanneer ze de quotes van de raadsleden doorneemt. Het college is ontzettend blij dat de fracties met volle overtuiging achter de locatiekeuze voor het Sociaal Cultureel Centrum op het Raadhuisplein staan. 

Volgens de burgemeester is het fijn dat een onderwerp dat zoveel impact op het dorp heeft, breed gedragen wordt. De raad wordt gevraagd het college de opdracht te geven de locatie Rabobank aan het Emmapark 84 voor ontwikkeling van het Sociaal Cultureel Centrum verder uit te werken in de ontwerpfase. In december zal de eerste bewonersbijeenkomst worden gehouden over de plannen.

Jan Willem Maas (Progressief Pijnacker-Nootdorp) verdedigde vanaf het eerste uur de locatiekeuze in het centrum. Hij diende hier een motie voor in. Deze werd destijds unaniem aangenomen door de raad. Maas is blij dat de raadsleden nu positief staan tegenover de locatiekeuze, maar wilde toch even benoemen dat de fractie zich een jaar geleden toch eenzaam voelde in de vasthoudendheid om van de eerste locatiekeuze af te zien. De aanhouder wint en dat heeft de fractie van Progressief Pijnacker-Nootdorp wel bewezen. Lex Kroese (D66) benadrukte dat Maas alle of verdiend met dit succes, want zo wordt het inmiddels wel ervaren. Zelf vindt de fractie van D66 het een toplocatie die ze eerder niet hadden zien aankomen.

Impuls
Peter van den Heuij (VVD) vindt dat de fractie door de kritische houding het verwijt kreeg niet cultureel minded te zijn. Maar niets is minder waar. De fractie van de VVD is tevreden met de uitkomst van het locatie onderzoek. Van den Heuij noemt het zelfs een impuls voor de culturele sector en een economische en maatschappelijke impuls voor het centrum. Hoewel Carla van Viegen (PvdD) het een duur project vindt en de eerste ruwe kostenschets te optimistisch wil de fractie toch toestemmen met het project, omdat de fractie investeren in cultuur belangrijk vindt. Van Viegen vindt het ook belangrijk dat het aspect van natuur inclusief bouwen wordt meegegeven aan de architect.

Aandachtspunten
Een belangrijk aandachtspunt vindt Harald van Zielst (Trots) de achterkant van het gebouw. "Het is belangrijk dat daar geen blinde muur komt”, zegt hij. Damien van Herk (EA) en Jan- Willem Maas willen graag de mogelijkheden onderzoeken om op een creatieve manier, meer aansluiting met het plein te krijgen. Het gebouw zou iets meer naar voren kunnen komen volgens Maas. Van Herk stelt voor om de ingang bijvoorbeeld naar voren te leggen. De raadsleden zijn het er in ieder geval mee eens dat het een aantrekkelijk gebouw moet worden. Als dochter van een architect staatburgemeester Ravestein achter het idee om het gebouw een aantrekkelijke uitstraling te geven. "Het is fantastisch als daar een gebouw komt, waar je samen trots op kan zijn”