Pluk de dag

Toen onze kinderen nog wat kleiner waren wisten we precies wanneer de herfstvakantie er aan zat te komen. Een week dat we extra dingen gingen doen, slapen bij opa en oma, eten bij ooms en tantes, spelen met neefjes en nichtjes. Het was een favoriete week van de kinderen, zeker ook vanwege het weer. Er werd veel in de bossen gespeeld, bomen werden beklommen, en het zand kwam soms met bakken mee uit de vochtige schoenen die onder de verwarming werden gezet om te drogen.

Gelukkig heeft deze herfst mij weer wakker gemaakt voor de overgang naar een nieuw seizoen. Ik ben de afgelopen week al veelvuldig nat geregend als ik met de hond een rondje deed.

Alle zegen komt van boven, en mijn moeder zou zeggen: “de meeste regen valt er naast.” Een nuchtere opmerking die je uitnodigt het leven en de regen in zijn context te beschouwen.

Misschien is die nuchterheid wel meer nodig dan ooit, om de herfst te omarmen, om je te laten nat regenen, om weer de bladeren van de bomen te zien vallen. Want zo gaat het in het leven, in de natuur, in het gehele leven. Ook mensen verliezen hun kracht, hun wilde en uitbundige haren, worden getekend door hun inzet. Maar als het goed is blijft de liefde bestaan, blijft de verbondenheid doorgroeien ook als het leven eindig is. De laatste vier uitvaarten, waarbij ik de familie mocht bijstaan in hun afscheid, waren allemaal van mensen rond de 65 jaar. En doet je beseffen dat je voor sommigen de winter wel erg vroeg begint. Maar meer voelde ik het als een uitnodiging om nog meer te genieten van de herfst, van de regen, van de bladeren die vallen.

“Pluk de dag” of in het latijn “carpe diem”, de beroemde regels van het gedicht van de Romeinse schrijver Horatius. Zeker nu de bladeren vallen is het mooi om met deze inspirerende regels tot je te laten doordringen. Louis Couperus vertaalde het als volgt: “Pluk de dag, dweep en droom niet met de schim van het Verleden en wees niet bang voor het spook van de Toekomst, maar sla de verliefde armen vast om het levende, gloeiende Heden.” En de echte bijbelzoeker kunnen terecht bij het boek Prediker, hoofdstuk 3.

Pluk de dag, geniet van het leven, en laat u meenemen in dit prachtige jaargetijde.