Hier was het leuk!

Een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 plaatste de lokale VVD her en der in de gemeente blauwe bordjes met de tekst 'Hier wordt het leuk!'

Ook in de voormalige polder tussen de Europalaan en de Overgauwseweg, waar nu in rap tempo de wijk Tuindershof verrijst, werd destijds zo'n bordje in de grond gestoken. Over wat nu precies 'leuk' is valt natuurlijk te twisten. Waar de één zich druk maakt over het behoud van een weidevogel, wil de ander niets liever dan zo snel mogelijk de sleutels van een nieuwbouwwoning. De actie was ludiek. Een verkiezingsstunt in de tijdsgeest van drie jaar geleden en natuurlijk goed bedoeld. 

Toch moest ik afgelopen weekend weer even terugdenken aan de liberale kreet. Op Funda zag ik namelijk dat de eerste appartementjes in Tuindershof in de verkoop zijn gegaan. De langverwachte droom en gekoesterde wens van elke geboren en getogen, jeugdige dorpsgenoot. Toch? En het moet gezegd: het ziet er allemaal schitterend uit, maar 275.000 euro voor een driekamerappartement van 52 vierkante meter? Is dat niet veel te veel? Wanneer ik verder scroll op Funda vind ik een appartement in Nootdorp van 41 vierkante meter. De woning telt slechts twee kamers. Vraagprijs: 262.500 euro! Nog even los van het gegeven dat wanneer de woningmarkt instort, de koper achterblijft met een enorme restschuld, is dit voor de gewone sterveling natuurlijk nauwelijks te betalen.

'Hier wordt het leuk!' Ja, als je steenrijke ouders hebt. Wanneer je een goede baan in het bedrijfsleven hebt of je een dikke erfenis ten deel valt. Maar voor mensen die niet met de spreekwoordelijke gouden paplepel zijn geboren, is een eigen huisje ondertussen onbereikbaar geworden. Ze wijken uit naar huisjesmelkers in Den Haag of blijven gewoonweg maar in het ouderlijk huis op zolder wonen, soms met partner en al. Erg romantisch allemaal!

Natuurlijk is de lokale politiek niet verantwoordelijk voor de aanhoudende absurde stijging van de woningprijzen, maar er is de afgelopen jaren ook bar weinig gedaan om jongerenwoningen in onze gemeente te bouwen. Ach, er is een starterslening, maar verder zijn alle politieke beloften in rook opgegaan. Je staat als alleenstaand en jeugdig Jantje Modaal met lege handen. Hier was het leuk!