Verrassende meevaller

Morgen 14 oktober is het precies een jaar geleden dat het boek 55 Verrassende Verzamelelpees uitgebracht werd, een boek dat bedoeld is voor de liefhebbers van popmuziek uit de jaren 60, 70 en 80. Zodoende worden beroemde gebeurtenissen in de popmuziek beschreven: van Woodstock en het einde van zeezender Radio Veronica tot We Are The World, het album vol sterren. Ook Nederlandse artiesten uit onze regio worden niet vergeten, zoals Tee-Set en Golden Earring. Het unieke van deze uitgave is dat er nog niet eerder een boek geschreven was over verzamelelpees oftewel platen die meerdere verschillende artiesten bevatten.

Hier zitten ook platen bij van bekende radioprogramma’s van weleer, zoals Goud van Out en Los Vast. Nostalgie dus. De langspeelplaat is terug van weggeweest.

Aangezien ikzelf behoor tot de drie schrijvers van dit rijk geïllustreerde boek met een vleugje humor, hoop ik dat het goede respons krijgt. Samen met de Haagse schrijver Karel Kanits en dorpsgenoot Marcel Mulhuyzen ben ik immers maanden bezig geweest met research vooraf. Het resultaat leverde meerdere goede recensies op. Het AD schreef over 'een muzikale ontdekkingsreis’ (10-11-20), Den Haag Centraal over 'de liefde voor muziek spat er vanaf' (5-11-20) en Het Platenblad over 'deze uitgave staat garant voor vele uren blader- en leesplezier (december 2020). Tevens hebben enkele BN-ers enthousiast gereageerd, waaronder Johan Derksen, Leo Blokhuis en Bart Chabot. Er waren bovendien radio-interviews.

Na twee maanden leek het boek stil te vallen in verkoopcijfers, vanwege de lockdown waar ook boekwinkels mee te maken kregen. De cultuursector zat sowieso in de hoek waar de klappen vielen. Toch bleken nog heel wat mensen de weg te vinden via online verkoop. Het boek heeft een beperkte oplage en wordt ook verkocht bij het museum RockArt en één van de grootste platenwinkels van Nederland: Concerto. Uiteraard ook lokaal verkrijgbaar. Alles wijst erop dat de verkopen kostendekkend zijn. Dan is er voor de uitgever, stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp, sprake van een verrassende meevaller.

We hebben zodoende het plan opgevat om lezingen te gaan geven. Ook met wat humor én verrassingen!