Henk-Jan de Haan van DSVP wilde wel even op de foto met voetbalanaliste Leonne Stentler.
Henk-Jan de Haan van DSVP wilde wel even op de foto met voetbalanaliste Leonne Stentler.

Geanimeerde sponsoravond bij florerend DSVP

Spaanse gerechten van restaurant Tout le Monde, bijbehorende Wijnen van meester-sommelier Eduard van der Toolen, zang van de Venezolaanse zanger/gitarist Raymond Valverde. Ziedaar de niet-voetbalingrediënten van een geanimeerde en gezellige sponsoravond in de kantine van DSVP, op woensdag 29 september.

Tussen al deze gezelligheid door kregen de vele sponsoren van de club te horen wat er zoal met hun ingebrachte financiën wordt gedaan. Het totaalbeeld was dat DSVP een zeer florerende vereniging is met meer dan duizend leden en heel veel voetballende jeugd, zowel jongens als meisjes.

DSVP is de grootste vrouwenvoetbalvereniging van de regio met meer dan driehonderd voetballende meisjes en vrouwen. Monique de Koning en Erhard Soeterbroek legden uit hoe ze bij DSVP iedereen zodanig laten voetballen dat de speler/speelster er optimaal plezier aan beleeft en zich tegelijkertijd optimaal ontwikkelt.

In grote lijn voetballen jongens en meisjes tot hun negende jaar door elkaar, gemengd dus. Daarna worden er veelal jongens- en meisjesteams gevormd, die vervolgens wel tegen elkaar spelen. Heel belangrijk is dat je tegen goede tegenstanders speelt zodat je als team en als individuele speler jezelf ontwikkelt en weerstand opbouwt. Iedere week op je gemak met 10-0 winnen, daar leer je niet zo heel veel van.

De meisjesteams spelen daarom tegen jongensteams die veelal een jaartje jonger zijn. Natuurlijk is het spannend om als jongensteam tegen meisjes te spelen, zeker als je al eens van een koude kermis thuis bent gekomen. De meisjesteams van DSVP ontwikkelen zich in hoog tempo. Je hebt volume nodig – met andere woorden veel aanmeldingen – en je hebt goed opgeleide trainers nodig om de meisjes en meiden zich voetballend optimaal te laten ontwikkelen. Op basis van een uitgekiend plan, dat The Next Step heet, gebeurt dat allemaal bij DSVP.

Het gevolg is dat de eerste teams in bepaalde leeftijdsgroepen al op het hoogste of een na hoogste niveau van Nederland spelen. Vooral het team van meiden tot zeventien jaar is een voorbeeld van hoe het kan of moet. Dit team speelt op landelijk niveau en moest afgelopen zaterdag helemaal in Eindhoven spelen. Dat is dan wel weer het gevolg: als je hoog speelt, moet je verder reizen dan Nootdorp, Berkel, Den Haag en Rotterdam.

Intussen komen bij DSVP natuurlijk grote talenten bovendrijven die de overstap kunnen maken naar clubs waar het grotere werk op ze wacht: ADO Den Haag, Excelsior, Feyenoord en zelfs Ajax komen in beeld voor diverse speelsters. En wie weet voor een enkeling zelfs het Nederlands elftal. Het beleid bij DSVP is dat de grootste talenten langer tussen de jongens blijven spelen, met als criterium dat ze in alle opzichten gelijkwaardig zijn. Als ze door een tekort aan snelheid en kracht louter dienende speelsters zijn, dan werkt het ook niet.

Dat zei later op de avond ook Leonne Stentler, die bekend is als voetbalanaliste bij de NOS op vrijdagavond en bij ESPN. Ze is een van de eerste vrouwelijke voetbalanalistes in Nederland en probeert dat werk zo veel mogelijk op haar eigen manier te doen. Ze kijkt niet te veel naar andere analisten – doorgaans allemaal mannen – al is daar niet altijd aan te ontkomen. In het verleden reageerden mannetjes als Dick Advocaat en Johan Derksen wel eens geprikkeld of zelfs laatdunkend op Leonne en wat ze gezegd had, maar daar reageert ze dan laconiek en gevat op. Derksen vond dat ze beter een afwasje kon gaan doen en vervolgens twitterde Leonne: ‘Even een afwasje gedaan en nu een wedstrijd analyseren.’

Leonne vertelde over haar eigen voetballoopbaan die haar via Bolnes en RVVH bij ADO Den Haag bracht en het Nederlands team. Ze vertelde over het belang van goede training en zei dat ze de perfecte wreeftrap ooit had geleerd van een eerste elftal speler van haar club die ook prachtig kon trappen en de moeite nam om training te geven aan de jeugd. Dat gebeurt bij DSVP ook volop.

Aldus mannenhoofdtrainer Dennis van der Steen die in de bijzondere omstandigheid verkeert dat hij ook DSVP-vader is. Niet alleen jongens uit de selectie maar ook hijzelf leert de jeugd voetballen. Dat geeft meteen ook binding tussen jeugd en senioren. Ook bij de mannen- en jongensafdeling van DSVP loopt veel talent rond.

Natuurlijk is het dan jammer dat een groot talent als Michel van der Elst naar TOGB vertrekt, maar dat is die jongen van harte gegund en voor DSVP is het zaak om ‘het bij DSVP blijven’ nog aantrekkelijker te maken. Dennis daagse de ondernemers van de businessclub uit daarover mee te denken. Intussen moet DSVP, ook als de huidige generatie eerste elftal spelers stopt, voldoende jeugdige aanvoer krijgen om een stabiele derdeklasser te zijn die bij de tweede klasse aan de deur klopt… (SO)


Nieuwe verzorgingsruimte
Onlangs is de geheel vernieuwde EHBO- en verzorgingsruimte van DSVP in gebruik genomen. Nadat de oude kamer eerst geheel was leeggeruimd en alle oude spullen waren weggegooid werd begonnen met het strippen van de kamer. 

Vervolgens is er een geheel nieuw plafond gemonteerd en zijn het plafond en wanden gestukadoord door sponsor LVH schilders- en stukadoorsbedrijf. De oude vloer was verwijderd en werd eerst door Ruud Nobbe voorzien van een goede ondervloer en vervolgens heeft hij er een mooie PVC vloer ingelegd.