Afbeelding

Emiel van de Coevering bezig aan laatste handbalmeters

Nog een seizoen knallen en dan zet Emiel van de Coevering (13, rechts op de foto) een punt achter zijn handbalcarrière. De 36-jarige routinier van Oliveo gaat meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en een andere passie: hardlopen. Over twee weken wacht zijn tweede deelname aan de Rotterdam marathon.  

De heren van Oliveo zijn het handbalseizoen met twee overwinningen en een nederlaag goed begonnen. De ploeg van trainer Jan Weerden heeft zich ten doel gesteld om zich te nestelen in de top van het linkerrijtje van de eerste divisie. De goede competitiestart streelt het zelfvertrouwen van Emiel van de Coevering. ,,We hebben in vergelijking met vorig seizoen een brede selectie met meer geroutineerde jongens. Daar zijn we zeker sterker op geworden. Het spel kan absoluut nog beter, maar met het winnen van wedstrijden groeit het vertrouwen. Ik heb er dan ook alle geloof in dat we gaan slagen in onze missie”, zegt Van de Coevering.

Persoonlijk record
Hij beleefde sportief een uitstekend weekend. Zaterdag won hij met Oliveo met 34-29 van Unitas en op zondag liep hij tijdens de halve marathon van Capelle een persoonlijk record. Dus is het niet verwonderlijk dat hij op maandagochtend met een uitstekend gemoed de telefoon opneemt. ,,Ja, ik heb zondag een heerlijke dertig kilometer gelopen”, lacht hij. Hardlopen is naast handbal en wielrennen één van de grote passies in het sportieve leven van Emiel van de Coevering. In 2019 liep hij voor het eerst mee in de marathon van Rotterdam. Over twee weken staat hij in de havenstad voor de tweede keer aan de start. De voorbereiding verliep in elk geval crescendo. ,,De periode dat we door corona niet hebben gehandbald heb ik gebruikt om kilometers te maken. De vele extra meters hebben mij zeker sterker gemaakt. Ik ben in elk geval klaar voor Rotterdam.”  

Seizoen in het water
Door de pandemie viel het handbalseizoen vorig seizoen compleet in het water. De competitie werd na vijf wedstrijden stilgelegd en niet meer hervat. ,,Eerlijk gezegd heb ik dat niet als heel hinderlijk ervaren. Ik kon meer tijd vrijmaken voor mijn vrouw en kinderen. In mei kregen we ons tweede kindje. Daar had ik nu alle tijd voor en dat is mij goed bevallen. Het grote voordeel van hardlopen is dat ik dit kan doen op tijden dat het mij beter uitkomt. Bijvoorbeeld in de avonduren, wanneer de kinderen op bed liggen.”
Na dit seizoen zet hij een punt achter zijn handbalcarrière. Als 6-jarig jochie speelde hij zijn eerste handbalwedstrijd in het shirt van Oliveo. Dertig jaar en vele wedstrijden verder zwaait hij straks met een goed gevoel af. ,,Het is mooi geweest. Ik wil meer tijd vrijmaken voor mijn gezin. Dat verdienen zij ook. Het handballen in de eerste divisie kost veel tijd. Doordeweeks twee tot driemaal per week trainen en in het weekend zijn we soms bijna een hele dag onderweg voor een wedstrijd. Dat heb ik altijd met veel plezier en toewijding gedaan alleen is nu de tijd daar om mijn tijd anders in te vullen''.

Grote werk
,,Ik wil dit seizoen er nog alles aan doen om met een goed resultaat de competitie uit te spelen. Vorig seizoen wilde ik zeker niet stoppen. Ik wil op een waardige wijze afscheid nemen en niet na een verloren seizoen waarin we maar vijf wedstrijden hebben gespeeld", legt Vande Coevering uit. In overleg met de technische staf is afgesproken om in elk geval niet elke wedstrijd de volle tijd uit te spelen. ,,Als de wedstrijden het toelaten, dan begin ik als wissel. Dat geeft mijn jongere ploeggenoten de kans om aan het grote werk te ruiken.”
Zoals het er nu naar uitziet neemt Van de Coevering straks helemaal afstand van het handbal. ,,Misschien als er vanuit de club een idee komt om bij de vereniging betrokken te blijven, kan ik aan het twijfelen worden gebracht, maar zoals ik het nu voorzien neem ik voorlopig even helemaal afstand. Ik verdwijn niet van de aardbodem en zal nog wel op de club te vinden zijn. Mijn stiefdochter speelt bij Oliveo en ook mijn vrienden kunnen op mijn support bij wedstrijden rekenen.''