De nieuwe school voor Ackerswoude en omgeving.
De nieuwe school voor Ackerswoude en omgeving.

Dalton Kindcentrum Pijnacker gaat nog groeien

Pijnacker - In de nieuwe wijk Ackerswoude in Pijnacker is plek voor één basisschool. Dat is Dalton Kindcentrum Pijnacker geworden en daaronder vallen De Tweemaster, de school zelf dus, en de buitenschoolse opvang van Triodus. School en kinderopvang zijn noemen ze in Pijnacker-Nootdorp tegenwoordig ‘kindcentrum’. Vandaar de overkoepelende naam.

Als we op vrijdag 24 september de school binnenwandelen, valt het op dat het rustig is. Alle groepen zijn lekker bezig. Dat zijn er nu zeven. In januari begint waarschijnlijk de achtste groep, bestaande uit kinderen van vier en vijf jaar. Groep 1 en 2 dus.
Interim-directeur Robin van Eekert vertelt dat er nu 131 leerlingen zijn maar dat dit aantal snel stijgt vanwege de aanmeldingen vanuit de nieuwe wijk Ackerswoude. De Tweemaster is afkomstig uit de wijk Koningshof aan de andere kant van het spoor. Nagenoeg alle leerlingen zijn mee verhuisd naar de nieuwe school.
De school heeft tussen het gebouw en de Monnikenweg een zogenoemde Kiss & Ride-zone gemaakt waar ouders hun kinderen succes kunnen wensen en kussen zonder dat ze zelf de auto hoeven te verlaten. Volgens Robin is er op de Kiss & Ride-zone nog geen filevorming ontstaan, omdat mede door het mooie weer heel veel kinderen lopend of fietsen naar school komen.
Nu gaat de school natuurlijk nog flink in omvang groeien. Robin wil daar niet te veel op vooruitlopen. Hij zegt dat de gemeente daar uiteraard becijferingen voor heeft gemaakt. Het scheelt ook dat in Ackerswoude niet alleen jonge mensen zijn gaan wonen en dat er in Klapwijk en Tolhek ook nog scholen zijn zoals de Mariaschool, Ackerweide en De Bonte Tol, ook een openbare school die net als De Tweemaster onderdeel is van de Scholengroep Holland die in de regio dertien scholen omvat.
De Tweemaster werkt al jaren met de Daltonmethode. De kern daarvan is dat kinderen én zelfstandig leren werken en eigen keuzes maken én dat ze ook leren samenwerken met elkaar. Robin is van mening dat ieder onderwijssysteem voor alle leerlingen geschikt te maken moet zijn en dat dus iedere leerling moet kunnen slagen bij De Tweemaster. Hoe dan ook: iedere leerling is welkom!
De tijdelijk directeur is samen met zijn ongeveer twintig personen tellende team heel blij met de nieuwe school die ook een gymzaal en een speelzaal omvat. Hij zegt nog dat nog dat het team de nodige specialisten bevat, die extra thuis zijn in begeleiding qua rekenen, taal, gedrag, hoogbegaafdheid en de Dalton-methode. Hij is ook blij dat het team voltallig is, ook al zijn nieuwe medewerkers altijd welkom.
De school is rustig begonnen. Op de allereerste dag was er even een officieel moment met de leerlingen. Een officiële opening, waarvoor ook de buurt uitgenodigd zal worden, volgt later nog in de school opvalt door de mooie grote hoge ruimtes. Alles is ruim opgezet en er is veel daglicht van buiten. Het is voor iedereen prettig verblijven op het Dalton Kindcentrum Pijnacker.