De boerderij stamt uit 1876. De familie Van Mannekes vestigde zich aan de Leeweg nadat de daarachter gelegen polder was drooggemalen.
De boerderij stamt uit 1876. De familie Van Mannekes vestigde zich aan de Leeweg nadat de daarachter gelegen polder was drooggemalen. STUDIO DIJKGRAAF

Er is weer volop leven en reuring bij t Manneke

Berkel en Rodenrijs - Door corona waren het lastige tijden voor de horeca en dus ook voor t Manneke. Deze monumentale ‘feest’-boerderij is schitterend gelegen aan de Leeweg in Berkel en heeft prachtige binnenruimtes in verschillende afmetingen. Ook buiten zijn er perfecte voorzieningen, zoals een grote groene tuin en een ‘trouwterras’ waar bij mooi weer het dak wordt opengeschoven en bij minder weer de mensen toch lekker droog en beschut zitten.

Op deze vrijdagmorgen 24 september zijn Paul van Mannekes (44) en zijn mensen de romantische trouwlocatie aan het inrichten. De prachtige voorziening, waar straks het bruidspaar kan plaatsnemen, ziet er idyllisch uit.

De familie Van Mannekes had vroeger een boerenbedrijf. De boerderij is in 1876 gebouwd, nadat er eerder grond beschikbaar was gekomen als gevolg van het droogmalen van de polder. Een hele historie en over een paar jaar kan hier dus het 150-jarig bestaan worden gevierd. Aad van Mannekes die met zijn 81 lentes nog steeds elke dag een kijkje gaat nemen, heeft hier veertig jaren geboerd en zijn zoon Paul ook nog eens vier jaar.

Veehouderijbedrijf
In 2001 is het veehouderijbedrijf gestopt in afwachting van woningbouw op de landerijen. Na twee jaren was het zover dat de familie Van Mannekes de boerderij had omgevormd tot een professionele horecavoorziening. Vervolgens is in de loop der jaren t Manneke verder uitgegroeid naar een toplocatie, waar meerdere feesten, recepties, diners, vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten worden gehouden.
Er zijn alleen binnen al vijf zalen van verschillende omvang en ook buiten zijn de mogelijkheden groot. t Manneke richt zich op de particulier die iets te vieren heeft. Dat loopt van geboorte tot overlijden en alles wat daar tussenin zit. Van babyshower tot condoleance dus. Maar t Manneke is ook volop actief voor de zakelijke markt. Bedrijfsfeesten, cursussen, barbecues, congressen en vergaderingen; het kan allemaal.

Fotocollage
De Van Mannekes laten via een fotocollage zien wat er destijds allemaal verbouwd en vernieuwd is om de boerderij om te vormen tot horecacentrum. Kosten noch moeite werden gespaard en Mannekes senior vond het ook heel belangrijk dat het hele centrum drempelloos zou worden en dat er een riant toilet voor minder-validen zou zijn, inclusief douche en een verschoningstafel voor babies.

Toplocatie
De toplocatie in combinatie met kwaliteit en service heeft er voor gezorgd dat t Manneke in de loop der jaren een heel populaire voorziening is geworden die hoog scoort in de reviews. Alle wensen en verwachtingen zijn bespreekbaar, zodat het allemaal precies verloopt zoals de opdrachtgever het wil. Er wordt volop meegedacht en door de vele mogelijkheden is er bijna altijd een passende oplossing.Net als alle horecazaken heeft ook t Manneke het nu moeilijk om de volledige personele bezetting rond te krijgen. Het aantal flexibele krachten neemt nu gelukkig weer toe.

Stilstand
Paul: “Door de stilstand van ongeveer anderhalf jaar zijn heel veel jonge mensen iets anders gaan doen, waarbij ze niet ’s avonds hoeven te werken. Normaal gaan er ieder jaar een aantal weg omdat ze bijvoorbeeld elders gaan studeren en komen er weer nieuwe voor terug. Dat automatisme zit er nog niet goed in. En daar komt bij dat veel jongeren minder geld nodig hebben omdat er geen festivals en dergelijke worden gevierd. Het kost dus tijd om het team weer op te bouwen en het kost ook tijd voordat nieuwe mensen de snelheid te pakken hebben. Dat is heel logisch: iemand die al drie jaar achter de tap staat, kan sneller werken dan iemand die net begonnen is. Het lijkt ook of mensen wat minder geduldig zijn dan voor corona. Ze willen als het ware de verloren tijd inhalen.”

130 koeien
Natuurlijk moet de familie Van Mannekes ook wennen aan de veranderende omgeving. Waar ooit 130 koeien liepen, werd het groene gras overdekt met zand. “Iedere wagen zand op onze grond deed pijn aan mijn hart. Het was maar goed dat we het te druk had om er veel op te letten”, zegt Van Mannekes senior.

Vanwege de nieuwbouw op hun land ging het waterpeil omlaag maar bij de oude niet onderheide boerderij uit 1876 moest het waterpeil hetzelfde blijven. Ook daarin is inmiddels geïnvesteerd en voorzien.Hoe het straks allemaal gaat reilen en zeilen, zodra de doorgaande Gouden Harplaan open gaat, moeten vader en zoon Van Mannekes nog zien. Moeten ze met een slagboom hun parkeerplaats afschermen of is dat niet nodig?
Ze zien het wel maar blijven het alert volgen.
Uiteraard zijn alle nieuwe buurtbewoners van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen op de feestboerderij. De familie Van Mannekes hoopt de coronacrisis en alles wat erbij komt zo snel mogelijk achter zich te kunnen laten en als familiebedrijf weer te gaan pieken zoals het dat altijd heeft gedaan! (SO)

Vader en zoon Van Mannekes waren ooit veehouder. Hun land werd bestemd voor woningbouw en toen werd de boerderij horecacentrum.
Op het terras is het goed toeven.
Binnen zijn diverse zalen beschikbaar.