Traditie en symboliek

Afgelopen weekend heb ik genoten van De Verbeelding, waar toch maar weer eens duidelijk wordt dat er veel creatief talent in onze gemeente schuilt. De organisatie verdient een dik compliment om dit een podium te bieden. 

Er zijn niet heel veel evenementen die een lang leven beschoren lijken te zijn, maar de Nootdorpse Kermisweek, de Kraaienrit, Beatrixrun en de wielerrondes zijn al jaren een traditie met een feestelijk tintje. Wellicht wordt ook het Oktoberfest een echte traditie.
Ontegenzeggelijk geldt deze kwalificatie voor de kortebaandraverij (officieel sinds 1996 bestaand), die te herleiden is tot 1792 toen de kastelein J. van Beekum een wedstrijd in Nootdorp organiseerde. Nootdorp en paarden zijn in zekere zin al ruim twee eeuwen met elkaar verbonden.
Wat dat betreft kent Leiden een échte jarenlange traditie: Leidens Ontzet. Dit populaire feest wordt binnenkort weer gevierd en is sinds 1574 rond 3 oktober een bijzondere herdenking.
Het Spaanse beleg van Leiden had tot gevolg dat er veel mensen aan honger én aan de pest overleden. Er was te weinig bier, dat immers gezonder was dan het verontreinigde water dat men dronk.

De Watergeuzen namen bij de bevrijding van Leiden heel veel haring mee en zodoende wordt dit met wittebrood jaarlijks op Leidens Ontzet genuttigd.

Echter, hutspot is min of meer het symbool van de overwinning geworden. Het onderwater zetten van de regio zorgde ervoor dat de Spanjaarden overhaast vertrokken. Het eten van hutspot is te danken aan het weesjochie Cornelis Joppenszoon, die bij een verlaten kamp van de Spanjaarden een ketel met voedsel aantrof en meenam. De inhoud ervan was pastinaken, wortelen, vlees en ui. Later is hier met behulp van aardappelen een Hollandse stamppot-variant van gemaakt.

Sinds 1961 staat er een beeldje bij station Lammenschans die de sjouwende Cornelis moet voorstellen. Tevens wordt jaarlijks de Cornelis Joppenszprijs uitgereikt aan een persoon die de stad op speciale wijze van dienst is geweest.

Een traditie om iets te herdenken én te vieren verdient alle medewerking, dat moeten we hier ook koesteren. Leiden doet dat erg goed.