De burgemeester en de zorgkwekers van Bloei na de officiële handeling.
De burgemeester en de zorgkwekers van Bloei na de officiële handeling.

Zorgkwekers openen expositie Emmapark

Woensdagmiddag 15 september is in het Emmaparkje in Pijnacker Centrum de tweede buitenbeeldenexpositie geopend. Net als vorig jaar staan in het park tegenover de RK-kerk weerbestendige kunstwerken van diverse kunstenaars.

De expositie werd geopend door burgemeester Francisca Ravestein en de kwekers van Zorgkwekerij Bloei aan de Europalaan. Zij hebben de sokkels gemaakt en ook een gezamenlijk kunstwerk.
Vrijwilliger/kunstenaar Theo van den Bulk had het idee bedacht: iedereen levert zijn of haar eigen hand in. Anders gezegd: Theo tekende van alle kwekers de hand na, sneed of zaagde die uit in hout en vervolgens beschilderden alle kwekers hun eigen hand. Alle houten handen zijn op een glazen plaat aangebracht en dat levert een heel kleurrijk beeld op.

Subtiele interactie
Diverse lokale kunstenaars hebben weer hun medewerking verleend. Het thema is Hernieuwd Ontmoeten, heel toepasselijk, zo na de coronatijd met haar beperkingen. Kees Bosman en Tanja Ooms hebben twee figuren gemaakt die op de wind zachtjes heen en weer wiegen, zodat er subtiele interactie ontstaat. De burgemeester opende met een enthousiast verhaal de expositie. Ze kreeg het woord van Piet van Adrichem, de voorzitter van Verbeelding, het cultuurevenement dat in het laatste weekend van september losbarst. Daarover vind je elders in deze krant alle belangrijke informatie.

De burgemeester had speciaal voor de gelegenheid en de zorgkwekers haar ambtsketting omgedaan. In eendrachtige samenwerking onthulden de kwekers en de burgemeester vervolgens het ‘handenbeeld’. De beelden tot 3 oktober permanent te zien.

Bamboestokken
Het kunstwerk van Jacqueline van Roosmalen biedt zelfs de mogelijkheid om je even neer te vlijen. Vorig jaar had deze kunstenares een heel in het oog springend bouwwerk met dikke bamboestokken waarover textiel gedrapeerd was. De wind speelde daar een mooi spel mee en af en toe ging een passerende jongere de kracht van het textiel testen. De bamboestokken van 2021 zijn dezelfde als die van 2020, alleen liggen ze nu in formatie op de grond.

Vakantie
Een beetje losstaand van de rest is het beeld van Gaila Pander, die pas kort voor de officiële opening haar kunstwerk daar heeft geplaatst. Ze was nog op vakantie en daardoor was het nog even niet van gekomen.

Voor de organisatie geen enkel probleem! Op de site van Verbeelding is meer detailinformatie te zien over de kunstenaars en de beelden: www.deverbeelding.nl