Scheiden

De uitdrukking 'de laatste der Mohikanen' is zeker op mij van toepassing als het gaat over afvalscheiding. Het stempel dat ik nogal links georiƫnteerd in het leven zou staan, geldt in ieder geval niet voor mijn milieubewustzijn.

Sterker nog: er is in het verleden zonder schroom allerlei glaswerk tussen het restafval verdwenen. Oud papier schoof zo de grijze container in en misschien is er zelfs weleens een batterij doorheen geglipt. Afval scheiden, het was gewoon mijn ding niet. Zelfs voor argumenten als 'je geeft de aarde door' haalde ik een tijdlang mijn schouders op. Ik vond het allemaal omslachtig en een heel gedoe. Vieze, lege bakjes tonijnsalade opsparen, stinkende lege flessen in de keuken verzamelen, na het koken door weer en wind met etensresten naar de groene bak lopen. Nee, ik was er gewoon te laks voor. Alles ging in de ouderwetste Komo-huisvuilzak. Dichtknopen en door!

Na de invoering van de ondergrondse containers liep ik dagelijks met een (over)volle zak restafval richting de container in de straat. Poppetje gezien, kastje dicht! Ondertussen groeide het aantal rolcontainers voor mijn deur. Een paarse voor PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken), een heuse blauwe voor oudpapier en de welbekende groene voor groente-, fruit- en tuinafval. Ze bleven echter leeg.

Het voelde niet meer goed. En om het argument 'je geeft de aarde door' kun je, wanneer je vader bent geworden, natuurlijk niet meer heen. Maar hoe stap je van alles in de restafvalzak mieteren over naar een keurig gescheiden afvalsysteem? Ik zag de hopen troep en viezigheid al voor me! Tot 'Homra' werd aangeschaft. De naam doet vermoeden dat het een gezellige huishoudster is, maar het is een systeem om in huis hygiƫnisch en handig afval te scheiden. De fraaie 'prullenbak' bestaat uit drie compartimenten: GFT, PMD en rest.

Homra en ik zijn inmiddels onafscheidelijk. Ik verbaas mij hoeveel PMD ik dagelijks verzamel. Laatst had ik zelfs een hele rolcontainer vol! Ik ben om en loop nog maar zelden naar de restafvalcontainer. In die wandeling zat achteraf nog veel meer werk dan gewoon thuis scheiden en.. de aarde doorgeven!