Kleurentelevisie te koop

Afgelopen weekend was iemand zo attent om te vragen of ik belangstelling had voor zo'n 60-jaar oude posters en kranten. Deze zouden anders weggegooid worden bij het leegruimen van een ouderlijk huis. Met veel plezier heb ik deze opgehaald. Een oude Telstar of Eendracht kan wellicht ook bij u herinneringen oproepen. Bij de kranten bladerde ik door een Telstar uit oktober 1967.

Op de voorpagina viel de advertentie op van Renbaan Nootdorp met grote, vetgedrukte letters: 120 paarden aan start! Dat waren nog eens tijden. Ook een advertentie van Radio Notenboom, Prunuslaan 1 te Pijnacker (het huidige café Hoofdkantoor) trok mijn aandacht. Er werd een kleurentelevisie aangeboden. Een unicum in die tijd, want dit fenomeen was pas net in Nederland geïntroduceerd op de Firato, de toonaangevende beurs op gebied van radio en tv.

Vooral de prijs was opmerkelijk: 2495 gulden, omgerekend 1132 euro. Dat dit een kolossaal bedrag was, wordt duidelijk als men weet dat dit overeenkwam met vier maandsalarissen. Het eerste wettelijke minimumloon (vastgesteld in 1969) bedroeg 606,70 gulden per maand (275 euro). In 1967 was het bovendien niet vanzelfsprekend dat de vrouw in een gezin ook voor een inkomen zorgde. 

Een andere reden dat ik de advertentie zo opmerkelijk vond, was omdat er in 1967 slechts twee Nederlandse publieke zenders waren en er nog bijna niet in kleur werd uitgezonden. Eén van de weinige series in kleur was De Wrekers met John Steed (Patrick Macnee) en toen nog Emma Peel, gespeeld door Diana Rigg. Op de zender ONS zijn nog steeds afleveringen van dit duo te zien.
Kleur werd pas enkele jaren later de maatstaf. In 1970 was het weekaanbod in kleur 33% en in 1974 87%. De goedkopere kleurentelevisies waren in 1967 vanaf 2.495 gulden, zoals de merken Körting en Metz, met een beeldbuis van 63 cm. Een Philips was wat duurder. Tegenwoordig maakt Philips zelf geen tv's meer. Sinds begin 2014 richt het concern zich vrijwel uitsluitend op medische technologie.

Voor veel jongeren mag televisiekijken dan ‘ouderwets' zijn, ik kijk nog vaak met plezier!