Dominee Carla Schoonenberg en 'vooropganger' Bob van der Deijl streven naar een drempelloze kerk met open deuren.
Dominee Carla Schoonenberg en 'vooropganger' Bob van der Deijl streven naar een drempelloze kerk met open deuren.

Ontmoetingskerk zwaait de deuren open en stapt de samenleving in

‘Kerk naar buiten’. Dat is de slogan van een nieuwe beweging bij de Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg in Pijnacker. Deze PKN-kerk – PKN staat voor Protestantse Kerk Nederland – wil meer dan tot nu toe de samenleving instappen en tegelijk ook de samenleving naar binnen halen. 

Zeker niet om Klapwijkers en andere Pijnackernaren te bekeren, maar wel om met ze in gesprek te gaan. Te vernemen waar ze mee bezig zijn en wat ze bezighoudt. En ook gewoon om ook buiten het sociale netwerk van de kerk mensen te leren kennen.
Het lijkt zo voor de hand liggend dat een christelijke kerk de deuren open zet en in de samenleving aanwezig is, maar juist met de leegloop van de kerk en het beperkter worden van de rol en de positie van de kerk in de maatschappij, is de kerk naar binnen gekeerd geraakt. Kerken zijn vaak eilanden in de samenleving geworden. En het kenmerk van eilanden en eilandbewoners is dat ze vaak meer met zichzelf bezig zijn dan met de buitenwereld.

Kerk naar buiten
Daar moet verandering in komen. Aldus de actieve ‘Ontmoetingskerkman’ Bob van der Deijl en dominee Carla Schoonenberg die nu precies twee jaar in functie is. ‘Kerk naar buiten’ loopt al twee jaar maar heeft door corona wel wat vertraging opgelopen. Maar nu gaat het dus echt beginnen. Via het project ‘waarderende gemeente-opbouw’ worden zo veel mogelijk kerkleden bij het project betrokken.
De kerk is al een tijdje op dinsdagmorgen tussen tien en twaalf uur open voor mensen die een kopje koffie willen drinken en even bijpraten. Dat gaat nu vaker gebeuren. Daarnaast gaat de Ontmoetingskerk ook wandelingen organiseren en andere buitenactiviteiten, waar iedereen aan kan meedoen. Daarbij wordt ook samengewerkt met de Bewonersvereniging Klapwijk.
Aan het begrip ‘omzien naar elkaar’ zal ook meer inhoud gegeven worden. En daarbij zal dat ‘omzien’ zich ook richten op niet-kerkelijke mensen. Wat leeft er in de samenleving? Wat zijn de noden, materieel maar zeker ook mentaal en geestelijk? Hoe is het met de eenzaamheid gesteld onder mensen van alle leeftijden? Hoe komt het dat ook heel jonge mensen al burned out raken? Vanuit de christelijke basisopdracht ‘je naaste liefhebben, zoals je zelf’ met alles erop en eraan, moet er genoeg te doen en te helpen zijn. Ook in een relatief rijke gemeente als Pijnacker-Nootdorp.

Zondagmiddagconcert
‘Houd moed en heb lief' houdt in: begin in Klapwijk en Tolhek. Het groeiende Ackerswoude hoort officieel bij wijkgemeente De Acker maar dominee Carla Schoonenberg zegt dat ze met collega-dominee Jelke de Jong heeft afgesproken dat de beide wijkgemeenten samen ook die wijk in zullen gaan om vanuit een open houding te ervaren wat er gebeurt.
‘Kerk naar buiten' betekent ook: mensen laagdrempelig laten kennismaken met de kerkruimte zelf. Een zondagse viering is best een hele stap maar een leuk twaalfuurconcertje op zondagmiddag met gratis toegang is een minder hoge drempel. Voorlopig iedere derde zondag van de maand gaat de Ontmoetingskerk hiermee aan de slag.
Het eerste concert is komende zondag 19 september van twaalf tot een. Vanwege de anderhalve meter regel is het nog zaak om het aantal bezoekers net als bij de kerkdiensten te beperken tot 75. Daarom dienen mensen zich tevoren even te melden via mail of telefoon. Dat kan via activiteitenok@gmail.com of door te bellen of appen met mede-organisator Job van Keulen 06-14007175.
Het eerste concert wordt verzorgd door het duo ‘Toetsen en fluiten' bestaande uit de dames Anna Karpenko (orgel) en Katja Pitelina (fluiten). Beide dames komen uit Moskou en wonen al jaren in ons land. Zij zijn afgestudeerd zowel aan het Moskouse Staats Conservatorium als aan conservatoria in Nederland. Het wordt een niet te zwaar gevarieerd optreden.
Kerkgangers kunnen vanuit de koffie na de dienst meteen door en ook nog een boterhammetje ‘mee eten'. Wat ook geldt voor mensen die niet eerst naar de kerkviering van tien uur gaan. Na afloop is er gelegenheid om, onder het genot van een drankje, nog even na te praten. Voor deze concerten wordt dus geen entree gevraagd maar er is wel een collecte bij de deur ter bestrijding van de onkosten.
Schroom niet en loop gerust de Ontmoetingskerk eens binnen. Het is daar geen kwestie van ‘moeten' maar van ‘ont-moeten'. (SO) 

Iedere derde zondag van de maand is er een kort 'lunchconcert'.