De waarde van samenzijn

Een lange tijd waren groepsactiviteiten in Veenhage niet mogelijk. Gelukkig zijn er veel en mooie alternatieven bedacht, maar hoe fijn is het dat ook groepsactiviteiten weer kunnen. Weliswaar via de landelijke richtlijnen en 1,5 meter afstand. 

Een aantal bewoners is inmiddels op vakantie geweest. Even eruit, genieten van een andere omgeving. Ook de kerkdiensten zijn sinds kort weer opgestart. In het afgelopen jaar hebben de kerkdiensten in meerdere vormen plaatsgevonden, zoals kleinschalige vieringen in de tuin, huiskamervieringen en het op het groot scherm samen kijken naar een digitale kerkdienst. 

Toch gaat er voor de bewoners van Veenhage niets boven een ‘echte’ kerkdienst; waarbij ze de voorganger bij wijze van spreken kunnen ‘aanraken’ of in elk geval kunnen aanspreken. Daarom is het fijn dat de Parochie en de Dorpskerk sinds kort weer kerkdiensten verzorgen in Veenhage. De bewoners genieten er zichtbaar van. Samen bidden en – voorzichtig – samen zingen. Op afstand van elkaar maar toch zo met elkaar verbonden. Het doet de mensen goed. 

Als je – zoals veel bewoners – noodgedwongen je zelfstandige woning achter hebt moeten laten en je komt te wonen in een woonzorgcentrum met nieuwe voor jou nog onbekende mensen, dan is het extra belangrijk om te investeren in het vormen van een gemeenschap. Van een gevoel van verbondenheid. Die verbondenheid is er niet vanzelf. Ga maar na: als je zelf een huis zoekt, dan kijk je ook naar de buurt waar het huis staat. Spreekt de sfeer je aan? Zie je mensen waar je je prettig bij kan voelen? Als je in een verpleeghuis gaat wonen, ben je al blij dat je daar terecht kan, omdat je de zorg nodig hebt. 

De gezamenlijke activiteiten helpen dan om je draai te vinden. Ze geven bewoners de mogelijkheid elkaar te ontmoeten. Je leert elkaar op een ongedwongen manier kennen. Bovendien is van samen zingen wetenschappelijk bewezen dat het een sterk verbindende kracht heeft en dat je favoriete muziek horen ook nog eens je bloeddruk verlaagt. Dat maakt het extra fijn om te zien dat er weer volop activiteiten zijn in Veenhage.