Idealen en hun prijskaartje

We maken veel en vaak keuzes, de meeste veelal op de automatische piloot: wat trek ik aan vandaag, wat eten we vanavond. Het zijn keuzes die niet heel veel impact in het leven hebben. Er zijn keuzes die natuurlijk wel een grote impact in het leven hebben. Een relatie die je aangaat, de baan waarvoor je kiest. De plaats waar je je gaat vestigen. Als je dan voor iets kiest, geef je iets anders prijs. Je kunt niet voor alles kiezen en dat maakt het al lastig genoeg. Je kunt eindeloos blijven wikken en wegen. En twijfel zaaien over bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden, maar dat schiet natuurlijk niet op.
Je kunt niet eindeloos wachten tot de verstandige keuze komt aanwaaien. In dat laatste geval betaal je de prijs dat er talloze mogelijkheden blijven liggen. Een sterk staaltje ervan zien we in de hedendaagse politiek terug in de eindeloze formatie. Nog steeds wordt er niet eens over de inhoud gesproken maar alleen maar wie met wie wil. Beeldvorming is belangrijker dan inhoud en welke prijs betaal ik als ik met hem of haar in een kabinet gaat zitten, belangrijker dan het landsbelang. De uiteindelijke keuze is natuurlijk bepalend voor het beleid dat uitgezet gaat worden.
Maar hier mis ik toch verantwoordelijkheidsgevoel en het lef om te besturen en keuzes te maken. We zullen moeten afwachten wanneer de politiek zijn verantwoordelijk neemt, met de gevolgen betalen we met elkaar uiteindelijk de prijs. In de Bijbel staat: ‘wat je zaait, zul je oogsten'. Maar er is gelukkig een wet die nog krachtiger is, namelijk de wet van Gods genade. Dat is de enige kracht die uitstijgt boven het ‘je krijgt wat je verdient'. Heb je een verkeerde keuze gemaakt? Maak dan aanspraak op Gods genade. Hij kan in jouw situatie komen en Hij kan alle dingen nieuw maken.
Als je even in wijsheid tekortschiet, vertrouw dan op Zijn genade. God is niet alleen maar bezig met ‘goed' of ‘fout', maar veel meer met: waarom doe je wat je doet? Het heeft mij ontzettend geholpen om te ervaren dat God de dingen die ik heb verprutst, weer recht kan trekken. Voor een moedige keuze kun je zomaar geplaatst worden. Zo'n keuze is niet zelden verre van makkelijk. Moed vraagt dan ook om bemoediging. Hoe ver durf je of wil je gaan in je keuze? Misschien blijkt onze keuze na enige tijd de verkeerde keuze te zijn geweest. Wet van Gods Genade? Politiek gezien: geen nood, over hooguit drie en een half jaar is er een nieuwe kans.