Ongeloofwaardig, ongeloof en onwaardig

"We moeten het samen doen" zijn woorden die we veelvuldig uit de mond van de minister-president hebben gehoord. Evenals het woord 'verbinden' dat de afgelopen jaren niet schijnt te mogen ontbreken in allerlei speeches en in talkshows. Jammer dat onze regering en fractievoorzitters van enkele partijen hierin het slechte voorbeeld geven.

Bij de kabinetsformatie worden allerlei blokkades opgeworpen, waar de hoofdrolspelers van de afgelopen jaren helaas allen aan meedoen. Uitsluiting is het credo. Al bijna een half jaar geleden zijn er verkiezingen geweest en er zit geen schot in een beoogde samenwerking. VVD die PVV uitsluit, D66 die CU uitsluit en PvdA die deelname aan een nieuw kabinet uitsluit mits GroenLinks betrokken is. CU stelde als voorwaarde dat er een andere premier moest komen. Het merkwaardige is dat er vier partijen aan het langstzittende naoorlogse kabinet hebben deelgenomen en nu niet verder zouden kunnen. Ongeloofwaardig. Op alle vier coalitiepartijen is heus wel wat aan te merken geweest, maar dit vormde geen struikelblok.

Dat hield dus in dat er voor D66 geen reden was om uit het kabinet te stappen vanwege de CU. Het grootste verschil tussen die twee partijen ligt op ethisch gebied. Het valt trouwens te bezien of voor het standpunt van één van deze twee partijen een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden is. Meerderheid is immers het sleutelwoord in ons democratisch bestel, waaronder ook respect voor een minderheid thuishoort. Dat geldt ook voor een minderheidskabinet, dat steeds een nieuwe meerderheid moet vinden. Er zullen toch niet na ruim vier jaar plots veel andere zogenaamd onoverbrugbare verschillen zijn? Ongeloofwaardig.
Ik hoop dat de zeven Ministers van Staat meer betrokken mogen raken in het formatieproces. Deze adviseurs aan de Koning hebben immers enorme bestuurlijke ervaring en verdiensten. Zij vinden het hopelijk belangrijker dat er vaart wordt gemaakt met het oplossen van o.a. woningnood en bescherming tegen wateroverlast dan verder onwaardig gekibbel over minder urgente zaken.

Tja, van oudsher moet men met bouwen en wateroverlast samenwerken en verbinden.