Qui Vive in juli van dit jaar, in Sablé-sur-Sarthe.
Qui Vive in juli van dit jaar, in Sablé-sur-Sarthe.

Het kan weer: Qui Vive komt naar Pijnacker

Qui Vive? Hmm… naam klinkt bekend, maar waarvan ook alweer? Als u dat nu denkt, zoek dan niet in uw geheugen, maar in uw hart, want daar u heeft vást nog ergens die prachtige melodieuze modern-klassieke orkest- en koorharmonieën bewaard die muziekgezelschap Qui Vive als géén ander beheerst. Zaterdag 4 september komen ze na twee jaar afwezigheid weer naar Pijnacker. 

Traditioneel vormt het ‘live in Pijnacker’-concert onderdeel van de jaarlijkse zomertournee van Qui Vive in Frankrijk. Met veel organisatorisch kunst- en vliegwerk – de coronapandemie was immers wel geluwd, maar nog niet voorbij – kon de in 2020 uitgestelde reis naar La Flèche (in de buurt van het door rauwe raceklanken bekende Le Mans) dit jaar alsnog worden gemaakt. Voorafgegaan door grondige corona- en soundchecks verzorgde het gezelschap onder leiding van Bredanaar Ad van Unen drie prachtige concerten in La Flèche, Sablé-sur-Sarthe en Saumur. Traditioneel wordt elke tour voorzien van een passende naam. De titel van het 2021-programma is 'ATMA', een woord (meer een concept, eigenlijk) uit het Sanskriet dat ‘levensadem’ betekent. Het heeft de Britse componist John Tavener (1944 – 2013) geïnspireerd tot het schrijven van zijn werk 'Mother and child’. In het hindoeïsme duidt Atma op de Universele Geest in de natuur en in de mens. Het is de bron van onze levenskracht. Traditioneel is er, naast het mengen van instrumentale en vocale kleuren, ook ruimte voor koor en orkest om afzonderlijk te schitteren. De blazers van Qui Vive verzorgen solo een werk van één van Nederlands grote componisten: Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621). Ook op het programma staat ‘Fratres’, een bekend en voor de trouwe Qui Vivegangers zeker herkenbaar werk van de hedendaagse componist Arvo Pärt, dat deze keer wordt uitgevoerd in een kamerorkestsetting. Verder speelt Qui Vive werken van Vivaldi en Dall'Abaco. Hoofdbestanddeel van het concert is het monumentale 'Dominus regnavit' voor solisten, koor en orkest van de Franse componist Jean-Joseph de Mondonville (1711 – 1772). Muziekgezelschap Qui Vive bestaat uit professionals en amateurs die elkaar op kameraadschappelijke en ontspannen wijze vinden in hun passie voor muziek. Die ontspanning maakt tijdens uitvoeringen op welhaast magische wijze plaats voor uiterste concentratie en beleving, die ieder jaar opnieuw ook door het publiek ten volle wordt doorvoeld. Het gezelschap staat sinds de oprichting in 1998 onder artistieke leiding van Ad van Unen, muziekvakdocent, o.a. voorheen gedurende vele jaren aan het Stanislascollege in Delft.

‘ATMA', het concert van Qui Vive (www.quivive.org), vindt plaats op zaterdag 4 september om 16:00u in de Dorpskerk aan de Koningshof. Hoewel er dit jaar zal worden gevraagd naar een coronatoegangsbewijs is de toegang gratis (da's ook traditioneel).