Liefde en verantwoordelijkheid versus duurzaamheid

Wij moeten leren om op een nieuwe manier om te gaan met de natuur en met de schepping. Er is urgentie. Het laatste IPCC rapport heeft dat opnieuw aangetoond. ‘De situatie is zeer zorgelijk’ (Rutte). We zetten in op duurzaamheid: wind- en zonne-energie, milieu vriendelijke producten etc.. Gaan we het daarmee redden? Nee, want niet de natuur, maar wij mensen zijn het grote probleem. De natuur is niet een bedreiging voor ons, maar wij mensen zijn een bedreiging voor de natuur. De transformatie die nodig is vereist een mentaliteitsverandering.
Duurzaamheid is goed, maar uiteindelijk te instrumenteel. Je plaats zonnepanelen op je dak, maar je blijft op dezelfde manier voortleven. Dat is een korte termijn oplossing. Voor een structurele aanpak is een nieuwe levensstijl nodig: minder energieverbruik, minder afval, minder online betellen in kartonnen dozen, minder vlees en kaas etc. Deze nieuwe levensstijl vraagt offers. Offers brengen we niet graag. Daarvoor is liefde nodig. Liefde is bereid offers te brengen. Liefde is niet alleen bereid om een stap terug te doen, maar geeft ook verbinding, betrokkenheid, creativiteit, zorg. Liefde voedt verantwoordelijkheid.

‘In the end we will conserve only what we love’ (Baba Dioum, bosbouwdeskundige in Senegal). We beschermen alleen wat we liefhebben. Daarom spreekt met in natuurbescherming tegenwoordig liever over verantwoordelijkheid dan over duurzaamheid.

Liefde en verantwoordelijkheid zijn binnen het christelijk geloof bekende en vertrouwde woorden. God heeft zich in liefde en trouw verbonden met zijn schepping en scheppelen. Hij vraagt van ons dat we onze verantwoordelijkheid pakken en liefhebben: God, medemens, onszelf, maar ook de natuur. Nemen wij in de kerk en in de samenleving echt onze verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de natuur een warm hart toedragen vaak mensen zijn die in hun kinderjaren in aanraking zijn gekomen met de natuur en hier een band mee hebben opgebouwd. Zaterdag 18 september is de jaarlijkse Word Cleanup Day. Ook in ons dorp wordt daar vanuit kerk en samenleving aan meegedaan. Het is belangrijk om daar ook onze kinderen en jongeren bij te betrekken.