De fotoshoot met Ed en Erika ontging ook deze medewerker van het Naaldwijks Parket Centrum niet. Het tweetal kon er hartelijk om lachen.
De fotoshoot met Ed en Erika ontging ook deze medewerker van het Naaldwijks Parket Centrum niet. Het tweetal kon er hartelijk om lachen.

Vervolg van de voorpagina: doneer en help Ed van Dijk

Een gang naar de huisarts was onvermijdelijk. In eerste instantie werd er aan een verstoord evenwichtsorgaan gedacht, maar een MRI-scan bracht onheilspellend nieuws. Ed: “Ik had ’s middags een afspraak om de scan te bespreken, maar om half negen in de ochtend belde de assistentie al dat ik moest komen. Toen wist ik dat het mis was.” Ed kreeg een foto te zien van zijn hersenen met allemaal witte vlekjes erop. “Ik maakte nog een geintje dat er vlekken op zijn lens zaten, maar de toon van de dokter was meteen ernstig.” Hij werd doorverwezen naar het VU in Amsterdam en onderging allemaal onderzoeken. Daar werd de diagnose multiple sclerose officieel vastgesteld. 

Inmiddels is Ed een paar jaar verder. De afgelopen periode is niet altijd heel fijn geweest, maar hij heeft zich min of meer geschikt in zijn MS-lot. “Maar een rolstoel zie ik echt niet zitten”, zegt Ed stellig. “Dat heb ik bij mijn vader gezien en dat trek ik echt niet.” De vader van Ed brak zijn rug toen hij op een balkon de was aan het ophangen was en voorover kukelde. Hij belandde uiteindelijk in een rolstoel. Hoeveel pech kan een familie hebben!

"Ik wil door!”, zo zegt hij in een video op de website reded.nl, gemaakt door Communicatiestudio Uitgesproken Gasten uit Delft. De nieuwbakken dorpsgenoot zit in de tweede fase van zijn MS. "Het lopen gaat minder, ook spraak en andere dingen gaan achteruit”, legt hij uit.

Maar er is hoop! Ed kan een levensreddende behandeling krijgen in Mexico. Het gaat om eenzelfde behandeling zoals dorpsgenoten Danique Steinz en Marlika de Hoog in Rusland respectievelijk moeten ondergaan en hebben ondergaan. Er wordt een stamceltransplantatie uitgevoerd en er volgt een chemokuur. 

Wat er na deze behandeling allemaal mogelijk is, daar kan Ed nu alleen nog maar van dromen. “Ik heb een oude Kever voor de deur staan. Die heb ik helemaal opgeknapt. Ik kan er eigenlijk niet eens meer in rijden. Als ik deze therapie goed doorsta, dan kan ik misschien wel weer eens samen met Erika een ritje maken.” 

De behandeling in Mexico kost zo'n 75.000 euro. Ed heeft al meer dan 13.000 euro opgehaald, maar het is nog niet genoeg. Hij hoopt dat zijn nieuwe dorpsgenoten hem financieel willen helpen. Een klein of groot bedrag: alles is welkom! Doneren kan op de site www.reded.nl.