Sportsucces

De Olympische Spelen hebben al vele uren sportplezier opgeleverd. Zelf kijk ik af en toe sporten die ik nooit volg. Zo heb ik ook naar hink-stap-sprong en waterpolo aandachtig gekeken. Goed dat andere sporten eens een podium krijgen, aangezien de rest van het jaar voetbal en wielrennen domineren.

Door corona was het grootste evenement ter wereld een jaar uitgesteld en voor sommige oudere sporters was dit uitstel vanwege de fysieke gesteldheid sneu. Voor sommige jongere sporters was dit juist prettig om zodoende een jaar sterker te kunnen worden.

Naar mijn weten komt er nog één dorpsgenoot in actie: handbalster Danick Snelder. Eerder kwamen de wielrenners Demi Vollering en Dylan van Baarle, beiden met Pijnackerse roots, al in actie. Sommige successen zijn min of meer verwacht, maar het kunnen waarmaken is een klasse apart, want de druk, zoals bij o.a. de baanwielrenners, is erg groot.

Er zijn teleurstellingen geweest, zoals met Mathieu van der Poel en Henk Grol. Ook de nipte uitschakeling van het Nederlands elftal, de Leeuwinnen, tegen de Verenigde Staten was helaas een tegenvaller. Des te mooier zijn de ongekende, unieke successen, zoals met Sifan Hassan.

En natuurlijk de échte verrassingen. Niet een Jamaicaan of Amerikaan, maar de Italiaan Jacobs won de 100 meter en niet een Keniaan, maar de Marokkaan El Bakkali won de steeple.

Wat betreft de medaillespiegel, het klassement, stevent Nederland af op een record. Dit aantal 25, behaald in Sydney, wordt waarschijnlijk verbeterd. Het zegt iets over het topsportklimaat in ons land dat Nederland hoog tussen grote landen in staat, al moet gezegd worden dat Nieuw Zeeland veel minder inwoners heeft. Al is het land acht maal zo groot als Nederland, het telt slechts 4,3 miljoen inwoners. Ergens is het niet verrassend als blijkt dat China met 1,4 miljard bevolking de grote eindwinnaar wordt.

Het is te hopen dat in 2024 de volgende Olympische Spelen in Parijs wederom veel succes voor de Nederlandse afvaardiging kent. Successen zorgen er immers voor dat jongeren eerder een sport zelf gaan beoefenen.