Verwateren

Van komkommertijd is beslist geen sprake, al is die kwalificatie in de zomermaanden juist vaak wel van toepassing. Het tegendeel is waar. Vier zelden voorkomende gebeurtenissen vonden binnen één week plaats: de premier die zijn excuses aanbiedt, een alom gewaardeerde BN-er is vermoord, de aanvoerder / topscorer van een Rotterdamse voetbalclub vertrekt naar de concurrent en de grootste watersnoodramp sinds 1953 vond plaats. Waar in 1953 1836 doden te betreuren waren, is er in Limburg gelukkig alleen materiële schade, maar desondanks triest voor veel betrokkenen.

Nederland en water is een twee-eenheid. Zo ligt Flevoland geheel en de provincies Noord- en Zuid-Holland grotendeels onder Normaal Amsterdams Peil (NAP), nog meer dan Zeeland en Friesland. Ter verduidelijking: de NAP-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Het hoogste punt is de 322 meter hoge Vaalserberg en het laagste punt van Nederland (en zelfs de gehele Europese Unie) ligt 6,78 meter onder NAP in de Zuidplaspolder, zo'n 25 km bij ons dorp vandaan. Zowel in Pijnacker als Nootdorp zijn er plekken die 5 meter onder NAP staan, zoals de Staatsliedenbuurt.

Verantwoordelijk voor de waterhuishouding is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Rijkswaterstaat en 21 waterschappen zorgen voor het waterbeheer in Nederland. Zeven ervan zijn betrokken in de provincie Zuid-Holland en directe omgeving. Die 21 waterschappen (ook hoogheemraadschappen geheten) beheren zo’n 18.000 kilometer aan dijken. Ze versterken dijken, dammen en kades en pompen water weg als het te hoog staat. De waterstand wordt geregeld met hulp van o.a. gemalen, stuwen en sluizen. Ze hebben ook tot taak om afvalwater te zuiveren en de kwaliteit van zwemwater te controleren.

In Pijnacker-Nootdorp wordt de waterhuishouding beheerd door Het Hoogheemraadschap van Delfland, dat een gebied van zo'n 1,4 miljoen mensen herbergt. Dit democratisch bestuursorgaan staat onder leiding van een dijkgraaf. Al wordt het werk wellicht niet opvallend gedaan, het is uiteraard van het grootste belang dat dit niet zal ‘verwateren' en zowel de kwantiteit als kwaliteit van ons water op orde blijft. Van levensbelang immers.