Wat attent van je

Een bemoedigend woord dat ons aan elkaar verbindt, om samen sterk te staan in onzekere tijd. We worden opgeschrikt door heftige gebeurtenissen die ons raken en bezighouden. Recent met de moord op Peter R. de Vries. De ramp die Limburg en delen daar omheen treft met de enorme wateroverlast. De onzekerheid, de angst, de schade, het lijden en sterven laten zien hoe enorm kwetsbaar we zijn. Het is voor velen een zware tijd, een tijd van beproeving.
Gelukkig zien we de uitingen van verbondenheid en hulp in de vorm van bloemen, kaarsjes en waar het kan de handen uit de mouwen om hulp te bieden en te troosten. Want in een tijd van crisis hebben we behoefte aan een teken van een hoopvol bericht of een blijk van aandacht voor elkaar. Zo ook met deze volgende woorden, die ik wil meegeven uit een gedicht van Marinus van den Berg. "Aandacht is attent. Ze ziet het kleine. Ze vergeet niet. Ze doet wat ze zegt. Aandacht is trouw. Ze blijft komen. Ze houdt de lange duur vol. Ze komt ook in moeilijke tijden."
Een kaarsje opsteken bij Maria, de moeder van Jezus is voor katholieken een teken van de aandacht zoals in het gedicht beschreven. Zo is het licht van het kleine vlammetje voor vele christenen een teken van het licht dat duister verdrijft. En dat gaat al eeuwen lang door. Maria's bescheidenheid, geloof, trouw, hoop en vertrouwen zijn voor mij een voorbeeld waaraan ik mij wil spiegelen, nu met een lichtje voor de vele mensen in nood, nabestaanden die treuren om hun verlies.
Van kind af aan heeft Jezus heel veel voor mij betekend. Als de meest bewonderenswaardige mens. Voor mij is het belangrijk en waardevol, dat je heel veel betekenis voor een ander kan hebben. Ik vind voldoening in de momenten met Jezus en dat ik een bijdrage kan leveren aan het leven van de ander! God is mijn houvast. Op welke manier jij ook vorm geeft aan het uiten van jouw meeleven, een aandacht die attent is, we kunnen als mens niet zonder, daarin kunnen we elkaar allemaal vinden. Je kijkt weer naar de toekomst. Daarin zal het dan niet altijd meevallen om positief te blijven kijken naar het goede in de mens en daar waar we ons leven weer opnieuw moeten opbouwen. Toch, angst en twijfel zullen ons niet verder helpen. Niet verwachte steun wel. Niet altijd zomaar zichtbaar, maar wel als we verder en dieper kijken dan onze neus lang is.