Leerlingen van groep 7 zijn hier bezig met de elementen lucht en (dreigend?) water.
Leerlingen van groep 7 zijn hier bezig met de elementen lucht en (dreigend?) water.

Johannesschool viert vol energie het vijftigjarig bestaan

In 1970 werd de RK Johannesschool officieel opgericht. Dus in 2020 bestond de school vijftig jaar. De viering van het gouden jubileum paste niet echt bij de coronalockdown en dus werd het feest een jaar uitgesteld.

Onlangs werd het volop gevierd bij de levendige en energieke school aan de Duivestein, op het ruime en groene scholeneiland in Pijnacker/Koningshof waar de aan de Oostlaan begonnen school verreweg het grootste deel van de voorbije vijftig jaar heeft vertoefd en prettig geleefd en gewerkt. Vele generaties kinderen hebben er een mooie basisschooltijd doorgemaakt en kijken er met plezier op terug.

De huidige schoolbevolking vierde onlangs drie dagen lang feest met interessante creatieve workshops waarbij ze zelf aan het werk werden gezet. Op een manier waarbij ze genoten van creatieve uitdagingen. Drie dagen lang ging er een energieke, positieve en vrolijke golf door de school.

Sluitstuk
Vrijdagmiddag 2 juli was het sluitstuk van een feestelijke projectdriedaagse waarbij de zogeheten Cultuurtrein met razende vaart bij de school arriveerde en daar halt kwam houden.

De Cultuurtrein is een organisatie met een cultureel en creatief aanbod op maat voor scholen. Vier vakmensen cq specialisten van K.A.K. Kunst van Alle Kanten, gingen drie dagen aan de gang met alle groepen van de school. Danseres Belinda van Trier van Dansschool Belinda met dans, beeldend kunstenaar Caroline Grootenboer met allerlei vormen van textiel, musicus Suzan Vermeer met alles wat met muziek te maken heeft en fotograaf Victor van Leeuwen van LevendEcht met fotografie.

Vakgebieden
De groepen 1 tot en met 8 gingen actief aan de slag vanuit de verschillende vakgebieden van de kunstenaars. Ze leerden dansen, ze leerden fotograferen, ze maakten muziek maar ontwierpen en fabriceerden ook muziekinstrumenten. En maakten daarbij vooral gebruik van bestaande materialen, plastic, textiel, van alles. Daardoor werd ook meteen aandacht gevraagd voor hergebruik, duurzaamheid, het werken aan een schone aarde, zuinig zijn met grondstoffen, enzovoort.

Schoolbrede show
Iedereen binnen de school kwam in beweging en zo werd er drie dagen toe gewerkt naar de apotheose op vrijdagmiddag: een schoolbrede show met muziek en dans op het plein waar alle groepen op hun eigen manier aan mee werkten. Het mondde uit in een polonaise en het zingen/musiceren van het schoollied dat een paar jaar geleden qua tekst en melodie helemaal is vernieuwd, zoals ook de school als geheel voortdurend in ontwikkeling blijft.

Creatieve chaos
Directeur Imke Breteler bedankte aan het eind van de jubileumshow iedereen die er aan had meegewerkt. Met vele anderen had ze het jubileumproject ervaren als “een goed georganiseerde en tegelijkertijd heerlijke, creatieve chaos” waarbij er zoals gezegd een golf van positieve energie door de school heen ging. Iedereen was enthousiast en gemotiveerd bezig met iets dat leuk én leerzaam was. De vier kunstenaars vertelden moe maar voldaan dat ze nog meer respect hadden gekregen voor al die mensen die iedere dag werken met groepen basisschoolleerlingen! Het geeft energie maar het vreet ook energie!

Gisteren, dinsdag 13 juli, ontvingen alle leerlingen en andere betrokkenen een mooi jubileumboek dat over het project is gemaakt en vrijdag begint een welverdiende grote schoolvakantie van een week of zes! Daarna begint de Johannesschool met ‘een volle bemensing’ aan schooljaar nummer 52! (SO)

Groep 1/2 had een dans gemaakt vanuit het thema 'de plastic-soep-zee'.
Op de openingsdag kwamen de leerlingen naar eigen idee feestelijk naar school.
Groep 8 maakt nieuwe mode met behulp van bestaande materialen.
Een superheld uit groep 1/2 bij de totale schoolslinger.
De kleuters oefenen met Belinda voor de 'plastic-soep-dans'.
Het gezamenlijke eindfeest werd vrijdag 2 juli afgesloten met een polonaise.