Oud-ondernemer Gerard Kleijweg is de aanjager van de kwijtschelding-discussie geweest. Hij vindt het schandalig dat ouderen met een heel klein inkomen gemeentelijke belastingen moeten betalen.
Oud-ondernemer Gerard Kleijweg is de aanjager van de kwijtschelding-discussie geweest. Hij vindt het schandalig dat ouderen met een heel klein inkomen gemeentelijke belastingen moeten betalen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen AOW’ers lijkt dichterbij

Eind dit jaar beslist de gemeenteraad of inwoners met een AOW-uitkering ook kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen kunnen krijgen. De fractie van Eerlijk Alternatief wilde eigenlijk dat alle AOW’ers met een klein pensioen voor de kwijtschelding in aanmerking zouden kunnen komen en diende hiervoor een motie in. Volgens wethouder Hennevanger is dat wettelijk gezien niet mogelijk. Voor mensen met alleen een AOW-uitkering zou de kwijtschelding mogelijk kunnen zijn. 

Door Amel Bali

Eerlijk Alternatief pleit met een motie voor het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen voor AOW'ers met een klein pensioen. De normering voor het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen zijn per 1 januari 2021 naar boven bijgesteld vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG). 31 Oktober is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer om de lokale belastingplicht bij te stellen voor inwoners met een klein pensioen. Gemeenten kunnen de kwijtscheldingsnormen voor AOW-gerechtigden verhogen tot 100% van de toepasselijke netto AOW bedragen. De normering voor kwijtschelding lokale belastingen in Pijnacker-Nootdorp is echter niet bijgesteld. De gemeente Pijnacker-Nootdorp strijdt tegen stille armoede. De fractie van Eerlijk Alternatief vindt daarom dat inwoners met een AOW en een klein aanvullend pensioen gesteund moeten worden om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Middels deze motie verzoekt Eerlijk Alternatief het college om vóór de begrotingsbehandeling 2022 met een voorstel te komen om het kwijtschelden van lokale heffingen voor deze groep mogelijk te maken. De motie werd mede ondertekend door de fracties van het CDA, Gemeentebelangen, CU-SGP, Progressief Pijnacker-Nootdorp en Trots.

Even was er nog een discussie tussen Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen) en wethouder Peter Hennevanger. Wethouder Hennevanger gaf aan dat de motie een signaal bevat dat het college verzoekt om met een voorstel te komen, terwijl de toezegging van het college bedoeld was om alleen het onderwerp in kaart te brengen. Sylvia Markerink reageert enigszins verbaasd op de discussie. Ze vindt dat men er onderling uit moet komen en vraagt zich af of de indiener van de motie, in dit geval Hanneke van den Gevel, geen aanpassing kan doen. Echter stemde de raad in met de motie, waardoor er eind dit jaar een beslissing wordt genomen door de raad wat betreft het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen voor AOW-gerechtigden.

Kwijtschelding
Het college van B & W gaat de financiële gevolgen op een rijtje zetten. Het lijkt er op dat de groep die ervan zal profiteren niet groot is, maar het is belangrijk om dat goed in beeld te brengen. De gemeente maakt gebruik van een bestand waar de mensen in staan, die elk jaar voor kwijtschelding in aanmerking komen. Daarnaast kunnen inwoners zelf een verzoek tot kwijtschelding indienen. Inwoners met eigen vermogen, zoals bijvoorbeeld een eigen huis, komen niet in aanmerking voor kwijtschelding.