Er wordt momenteel nog heel wat gebouwd. De vraag is alleen: is het genoeg?
Er wordt momenteel nog heel wat gebouwd. De vraag is alleen: is het genoeg?

Druk op sociaal domein door taakstelling statushouders

Ondanks het late tijdstip, kreeg Ina Mantjes (Gemeentebelangen) het toch voor elkaar dat het onderwerp: ‘Plan van aanpak statushouders’ behandeld werd. “Het is een belangrijk maatschappelijk onderwerp, dat de tijd verdiend die het nodig heeft.”

Door Amel Bali

Wethouder Marieke van Beijnen is het hiermee eens. Op gebied van huisvesten en begeleiden van nieuwe statushouders en inburgering wordt 2021 voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp een uitdagend jaar. Daarnaast is de taakstelling voor de huisvesting van nieuwe statushouders in de gemeente fors verhoogd, waardoor ook huisvesting extra aandacht nodig heeft.

Huisvesting
In totaal worden er 83 statushouders in 2021 gehuisvest. Voor het eerste halfjaar van 2021 is de taakstelling 43 personen plus nog 5 personen te huisvesten uit de taakstelling van 2020. In totaal zijn er momenteel 25 personen in 8 huurwoningen gevestigd en 7 personen in 7 kamers. Met de rest van de taakstelling verwacht de wethouder nog 12 woningen nodig te hebben. In 2020 zijn er 7 sociale woningen toegewezen aan statushouders op een totaal van 161 huizen, die in de gemeente zijn verhuurd. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is momenteel 67 maanden. Het is moeilijk te zeggen welke impact toewijzen van woningen aan statushouders heeft op het verkrijgen van sociale huurwoningen voor andere bewoners. De wethouder verwacht dat de impact wel iets meer zal zijn, als in 2020, omdat er ook meer statushouders te huisvesten zijn.

Plan van aanpak statushouders
De afdeling Sociaal Domein gaat zich verder voorbereiden op de Wet inburgering. Om dit zorgvuldig te organiseren heeft het college een Plan van aanpak statushouders 2021 opgesteld. Om acties rondom het voorbereiden op de nieuwe Wet inburgering en het begeleiden van de huidige groep statushouders uit te voeren, is nieuw budget nodig. Het college heeft een voorstel betreffende het nieuwe budget vastgesteld. Dit voorstel is ook verwerkt in het Plan van aanpak zelf en komt ter besluitvorming naar de gemeenteraad bij de Kadernota.

Druk op sociaal domein
Door de verhoging van de taakstelling komt de sociale woningvoorraad nog meer onder druk te staan. Dit kan zorgen voor langere wachttijden voor een sociale woning. In tegenstelling tot 2015 kunnen kan er nu wel gebruik gemaakt worden van de kamergewijze verhuur in het Robbengat en de woningen in Het Hofland. Wethouder van Beijnen geeft aan dat de ervaring qua woningen in Het Hofland goed zijn.

De toename van het aantal statushouders heeft ook gevolgen voor het sociaal domein. Door een grotere groep instromende statushouders, zal er ook meer druk komen te staan op de klantmanagers van het team participatie. Daarnaast wordt er mogelijk meer aanspraak gedaan op Wmo, jeugdzorg en bijstandsuitkeringen. Volgens wethouder Van Beijnen zal er volgend jaar een toename van 6% bijstandsgerechtigden zijn.