Niet alles door oefening

Met het opheffen van de avondklok en het (beperkt) openen van de terrassen is een begin van de versoepelingen een feit. Het is te hopen dat dit goed uitpakt en dat geldt ook voor het bezoek aan de voetbalstadions.

Afgelopen weekend mochten onder strikte voorwaarden weer supporters aanwezig zijn. Daar is alom reikhalzend naar uitgekeken. Bij ADO mochten afgelopen zondag 1700 toeschouwers toegelaten worden in het Car Jeans Stadion, maar slechts 937 supporters namen de moeite. De teleurstelling is blijkbaar groot nu ADO de onderste plek in de eredivisie bekleedt en lijkt af te stevenen op degradatie. Alles Door Oefening heeft al eerder ‘geoefend’ om degradatie te ontlopen, echter vaak zonder succes.

Den Haag is als voetbalstad het buitenbeentje van de vier grote steden. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben immers een club die alle jaren eredivisie gespeeld heeft, waar ADO al 17 seizoenen een niveau lager gespeeld heeft. De in 1905 opgerichte club kent een rijke historie door clubiconen als Dick Advocaat, Lex Schoenmaker, Aad Mansveld, Martin Jol en Lex Immers, maar ook door elders succesvolle voetballers als Guus Haak en Johnny Dusbaba. Voormalig Oliveo-speler Mike van Duinen heeft 115 wedstrijden voor ADO in de eredivisie gespeeld, waar hij 27 keer tot scoren kwam. Dat is overigens vaker dan bij zijn huidige club PEC Zwolle.

Dat het roerige tijden voor ADO zijn, is helder. Na het fiasco met de Chinese investeerder moet er een nieuwe geldschieter gevonden worden: Rapper Boef of de Amerikaanse organisatie World Soccer Holding? Vooralsnog lijkt ADO hiermee niet gered.

Door Jan Janssen, Dylan van Baarle en Dennis van Winden heeft onze gemeente een wielertraditie opgebouwd. Aan dit rijtje dient Demi Vollering toegevoegd te worden. Zij is als geboren Pijnackerse een ware ambassadeur voor onze gemeente geweest door afgelopen zondag Luik-Bastenaken-Luik te winnen. De 24-jarige wielrenster kwam als 8-jarige bij de Toerclub Pijnacker en heeft als jeugdige ook de Dikke Banden Race gewonnen. Het 18-jarige Nootdorpse talent Daniek Hengeveld heeft eveneens de toekomst.

Goede voorbeelden van ‘jong geleerd, oud gedaan’.